JERUZALEM - De nieuwe centrumrechtse partij Kadima heeft dinsdag de Israëlische parlementsverkiezingen gewonnen. Vier maanden na de ambitieuze oprichting door premier Sharon werd Kadima weliswaar de grootste partij in het parlement, maar is de overwinning minder groot dan in peilingen was voorspeld. Waarnemend premier Olmert kan daarom moeizame coalitiegesprekken tegemoet zien.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Kadima (Voorwaarts) schaarde, met 99 procent van de stemmen geteld, 21,8 procent van de kiezers achter zich: goed voor 28 van de 120 zetels in het parlement. Olmert heeft de Palestijnse president Abbas in zijn overwinningstoespraak opgeroepen tot vredesoverleg over de definitieve grenzen van Israël, maar dreigde ook om grenzen eventueel op eigen houtje vast te leggen.

Likud

De linkse Arbeidspartij wordt tweede, met waarschijnlijk twintig zetels. De grootste verliezer is de rechtse partij Likud van ex-premier Netanyahu. Met bijna alle stemmen geteld stond de partij op elf zetels - de laagste uitslag ooit. De leider van de ooit machtige Likud, Netanyahu, erkende dinsdagavond de nederlaag van zijn partij, maar zwoer de partij weer op te bouwen.

Het zeer rechtse Yisrael Beitenu, dat steunt op joden uit de voormalige Sovjet-Unie, sleepte twaalf zetels in de wacht, eentje minder dan die van de ultraorthodoxe Shas-partij. De nieuwe partij van gepensioneerden deed het ook goed en krijgt zeven zetels. Door het complexe Israëlische kiessysteem kan het aantal zetels bij de definitieve uitslag nog veranderen.

Opkomst

Met 62,3 procent kenden de Israëlische parlementsverkiezingen de laagste opkomst in de geschiedenis van de joodse staat. Mogelijk was de lage opkomst een van de redenen dat het verwachte aantal zetels voor Kadima uitbleef. In de peilingen zakte de partij de afgelopen maanden al terug van 44 zetels naar 34 zetels begin deze week.

Voor de verkiezingen had lijsttrekker Olmert gezegd dat hij teleurgesteld zou zijn als hij minder dan 36 zetels zou winnen. De gedoodverfde premier stelde dat hij zijn plannen voor de toekomst van Israël het beste zou kunnen verwezenlijken als hij meer dan veertig zetels zou kunnen behalen.

Coalitie

Kadima heeft als grootste partij een aantal coalitiemogelijkheden. Het meest voor de hand liggend is een regering met de Arbeidspartij van Peretz, die graag wil meeregeren. Door de tegenvallende overwinning zal Olmert ook de steun van andere, rechtse partijen moeten zoeken.

Palestijnen

Olmert streeft ernaar de komende vier jaar de definitieve grenzen voor Israël vast te leggen, bij voorkeur door middel van onderhandelingen met de Palestijnen maar eventueel zonder hun toestemming. In de periode tot 2010 wil hij grote nederzettingen definitief op de Westelijke Jordaanoever bij Israël voegen en kleine dorpjes op Palestijns grondgebied ontruimen.

"We zijn klaar om compromissen te sluiten, om delen van ons geliefde land Israël op te geven en met grote pijn de joden te evacueren die daar wonen, zodat we de omstandigheden kunnen creëren die u in staat stellen uw droom te verwezenlijken om naast ons te leven", richtte hij zich rechtstreeks tot Abbas.

De president riep in een reactie echter op van de plannen af te zien. Olmert moet zijn agenda herzien en zijn "unilaterale plannen om de grenzen te regelen" verlaten, aldus Abbas.

Het succes voor Kadima komt in een tijd dat Sharon, die vorig najaar uit Likud vertrok om Kadima op te richten, door hersenbloedingen al enkele maanden in coma ligt. Terwijl twee enorme portretten van de premier boven hem uittorenden, eerde Olmert zijn voorganger. Hij sprak over "de man die de moed had de zaken anders te zien en een nieuwe weg te creëren. Toen zijn dromen bijna uitkwamen, liet zijn lichaam het afweten".