DRIEBERGEN - De veiligheidsvesten van vier politiekorpsen voldoen niet aan de gestelde veiligheidseisen. De vesten zijn sinds 2002 in gebruik, maar uit een reguliere schiettest van TNO bleek dat kogels te diep in de vesten doordrongen of die zelfs doorboorden. Dat liet een woordvoerder van het Korps landelijke politiediensten (KLPD) dinsdag weten.

Het gaat om een paar duizend vesten van de drie politiekorpsen in Brabant en het korps Limburg-Zuid. Het KLPD onderzoekt nog hoe de schiettest af kan wijken van de resultaten van de beproeving die voor de aanschaf heeft plaatsgevonden.

Vervanging

Het korps Zuid-Oost Brabant wacht de uitkomst van het overleg tussen het KLPD en de leverancier van de vesten af, voordat zij tot vervanging overgaat. "Overigens doen wij ook mee aan de Europese aanbesteding van kogelwerende vesten, dus deze vesten verdwijnen op de langere termijn sowieso", aldus een woordvoerster. Mensen die nieuw bij het korps in dienst treden, krijgen al een ander vest.

Een woordvoerster van de politie Brabant-Noord liet weten dat het korps vooralsnog de huidige vesten gebruikt en deze vervangt door nieuwe zodra die beschikbaar zijn. Het korps Midden- en West Brabant onthoudt zich vooralsnog van commentaar. Limburg-Zuid beraadt zich nog.

Nieuwe vesten

Vanaf januari beschikt de politie over nieuwe veiligheidsvesten. Het beschermt tegen kogels uit vuistvuurwapens, messteken en steken met naalden. Voor bescherming tegen kogels uit zwaardere wapens zijn er andere vesten. De korpsen kunnen zodra hun materiaal vervangen dient te worden, gebruikmaken van de nieuwe vesten.