PARIJS - In de Franse hoofdstad Parijs is het dinsdag tot geweld gekomen aan het begin van een protestmars tegen plannen van de regering om jongeren aan de slag te krijgen. In Parijs zijn tienduizenden mensen de straat opgegaan.

Gemaskerde jongeren gooiden nabij de Place d'Italie in het zuiden van de stad de ramen van een café in, nadat de bestorming van een supermarkt eerder was mislukt. Ook probeerden zij andere demonstranten hun mobiele telefoons en handtassen af te nemen. Op de Place de la Republique braken eveneens rellen uit.

Arrestaties

De Franse politie arresteerde in Parijs zeker tweehonderd mensen. Bij ongeregeldheden in andere Franse steden werden nog eens bijna tweehonderd mensen opgepakt.

Minister Sarkozy van Binnenlandse Zaken waarschuwde vooraf aan de protesten dat groepen jongeren uit de arme buitenwijken de demonstrerende menigte zouden infiltreren. In het najaar vorig jaar kwam het nog tot een grote gewelduitbarsting in de voorsteden.

Historisch cijfer

Volgens de vakbonden nemen in heel Frankrijk meer dan drie miljoen mensen deel aan de protestmarsen. Een "historisch" cijfer, aldus Bernard Thibault van de vakbeweging CGT. Zij willen dat een wet die het eenvoudiger maakt om jongeren onder 26 jaar te ontslaan, wordt ingetrokken.

De politie kwam met aanmerkelijk lagere aantallen en repte aan het begin van de avond van ongeveer een miljoen betogers in Frankrijk, van wie bijna 100.000 in Parijs.