DRIEBERGEN - De Spoorwegpolitie gaat meer surveilleren in de treinen. Dit gebeurt in het kader van de nieuwe werkwijze om meer informatie te vergaren, zoals over agressieve passagiers. Dat heeft een woordvoerster van het Korps landelijke politiediensten (KLPD), waar de Spoorwegpolitie onderdeel van is, dinsdag laten weten.

De Spoorwegpolitie is al lang bezig met informatie-inwinning, maar doet dat nu over een groter traject. De eerste ervaringen van de eerder deze maand begonnen proef op de lijn Schiphol-Roosendaal, onder de naam Blue Train, zijn heel positief. Zowel de reizigers als de mensen van de Spoorwegpolitie en het spoorpersoneel zijn tevreden, aldus de woordvoerster. Wordt de proef in zijn geheel een succes dan gaat de Spoorwegpolitie landelijk zo werken.

Agressie

Veel agressie is de trein ontstaat door zwartrijders, die vaak het conflict opzoeken. In het eerste deel van operatie Blue Train staan dan ook de incidenten centraal waarbij het om agressie gaat. In het vervolg worden ook zaken als zakkenrollen, diefstal en vandalisme nader in kaart gebracht.

Op basis van analyse van de gegevens wordt actie ondernomen, door op het moment dat op een bepaalde dag veel incidenten gebeuren (meer) politie in te zetten. De Spoorwegpolitie werkt nauw samen met de Nederlandse Spoorwegen.

Politie in burger

De Spoorwegpolitie heeft voor de proef het traject Schiphol-Roosendaal gekozen omdat het één van de drukste lijnen van Nederland is, zowel wat betreft reizigersaantallen als incidenten.

Er reizen niet alleen agenten in uniform mee, de komende tijd is ook politie in burger in de trein aanwezig.