ROTTERDAM- De 23-jarige Rotterdammer Amitkoemar R. is dinsdag veroordeeld tot een gevangenisstraf van zestien jaar voor moord en doodslag op twee prostituees bij de tippelzone aan de Keileweg in Rotterdam. Dat meldt het gerechtshof in Den Haag.

De vrouwen, 44 en 36 jaar oud, werden in 2004 beiden door het hoofd geschoten. De rechtbank veroordeelde R. slechts voor de diefstal van een mobiele telefoon tot een gevangenisstraf van vijftien maanden. Het OM ging daarom in hoger beroep.

De tippelaarsters werden op de zone opgepikt en vermoord in de Lekstraat. Het Openbaar Ministerie (OM) had twee weken geleden een straf van twaalf jaar geëist. Het hof vond meer strafbare feiten bewezen.

Hoofdverdachte

De 24-jarige hoofdverdachte Roberto Z. werd in augustus al veroordeeld tot zestien jaar cel voor de moorden. Het hof is van oordeel dat Z. de prostituees heeft neergeschoten op aanwijzen van R. In aanmerking is genomen dat R. zich samen met Z. niet heeft bekommerd om het tweede slachtoffer dat, nadat zij was neergeschoten, nog in leven zou zijn geweest.

Het gerechtshof heeft een verklaring van Z. meegenomen in het vonnis. Volgens hem heeft R. voorgesteld een beroving te plegen en dat hij 'na herhaaldelijk aandringen van R.' heeft geschoten op beide slachtoffers.

Professor Willem Wagenaar heeft in zijn rapport geconcludeerd dat het 'onaannemelijk' is dat deze verklaringen van Z. vals zijn. De Rotterdamse rechtbank sprak R. in augustus vrij van het neerschieten van de twee prostituees en veroordeelde hem voor beroving tot een gevangenisstraf van vijftien maanden. Het OM eiste toen achttien jaar tegen beide Rotterdammers.

Bij de opgelegde straf heeft het hof rekening gehouden met de 'uitzonderlijke ernst en de onherstelbare gevolgen' van de feiten, gepleegd 'jegens twee sociaal zwakke en kwetsbare slachtoffers'.