AMSTERDAM - Nederlandse jongeren gebruiken hoestmiddelen om in een trip te raken. Dat blijkt uit eigen onderzoek van het VPRO-radioprogramma Noorderlicht. De redactie van het programma telde ruim honderd jongeren van rond de twintig jaar die vanaf 2004 op het internet informatie uitwisselen over ervaringen met hoestmiddelen als tripmiddel.

Het gaat om hoestsiroop en -capsules van bijvoorbeeld Dampo en Daro die de stof dextromethorfan (dxm) bevatten en gewoon bij de drogist te koop zijn. Dxm veroorzaakt in hoge doses onder meer hallucinaties.

De meeste Nederlandse gebruikers zijn jongens van rond de twintig, maar er zitten volgens Noorderlicht ook meisjes tussen en kinderen van 15 en 16 jaar oud. Hun trips staan beschreven op webfora zoals www.scholieren.com en www.fok.nl.

Hallucinaties

Neurofarmacoloog B. Ellenbroek, die aan het woord komt in de uitzending van Noorderlicht dinsdagochtend, vergelijkt de werking van hoge doses dxm met die van pcp (angel dust). Gebruikers krijgen hallucinaties en een verstoord contact tussen zintuigen, spieren en hersenen.

D. Bijl, arts en hoofdredacteur van Het Geneesmiddelenbulletin, zegt in dezelfde uitzending dat het onverantwoord is dat hoestmiddelen met dxm gewoon te koop zijn bij de drogist.

Smartshops

De Jellinek-kliniek en het Trimbos-instituut hebben niet het idee dat de hallucinogene drug een groot probleem is. Ze stellen dat dxm enkele jaren geleden in Nederland onder meer via smartshops werd geïntroduceerd als recreatieve drug, maar het toen absoluut niet aansloeg.

"De gemiddelde Nederlandse jongere zoekt een drug waarmee je nog enigszins normaal kan functioneren. Dat je op een feestje kan gebruiken. Dat is dxm absoluut niet", verklaart H. Wiegel van het Trimbos-instituut dinsdag de impopulariteit van dxm in Nederland.

Overleden

In de Verenigde Staten is dxm een groter probleem. Daar zijn volgens het instituut al meerdere mensen overleden aan de gevolgen van dit verdovende middel. De effecten van dxm hangen zeer sterk af van de dosis die genomen wordt en loopt op van mild euforisch naar sterk hallucinerend en uiteindelijk naar hersenschade, coma en overlijden.

Beide instituten zijn huiverig om iets te zeggen over de dosis dxm in hoestsiroop en hoeveel siroop of capsules je in moet nemen voor een tripeffect. "Het ene type bevat veel, het andere weinig" volgens Wiegel. "Maar daar doen we geen mededelingen over omdat mensen dan gaan experimenteren", zegt een woordvoerder van Jellinek.

Nootmuskaat

Er zijn overigens veel meer middelen uit het dagelijks gebruik die je kan misbruiken. "Zo kan je van nootmuskaat ook aardig gaan trippen. En bepaalde cactussen hebben ook dat effect", vertelt Wiegel.

Media

Voorlopig maken de Jellinek-kliniek en het Trimbos-instituut zich niet druk over dxm, maar ze zijn wel beducht op het effect dat alle aandacht in de media over het tripmiddel heeft. "Daar zijn we niet onverdeeld gelukkig over", besluit Wiegel.

Vrijgeven

Minister Hoogervorst van Volksgezondheid pleit momenteel in de Tweede Kamer om de verkoop van simpele geneesmiddelen waarvoor geen recept nodig is, helemaal vrij te geven. Dat zou betekenen dat die in de toekomst bijvoorbeeld ook bij kampeerwinkels en bezinestations te koop zijn.