AMSTERDAM - Ongeveer negentig procent van de Nederlandse reservemilitairen wordt aan het einde van dit jaar overbodig door de verkleining van de krijgsmacht. De vijftigduizend reservisten wordt per brief gevraagd of ze beschikbaar willen blijven en wat hun specialiteiten zijn. Aan de hand daarvan selecteert Defensie 5600 mensen die worden ondergebracht in twee nieuwe categorieën reservisten. Dat schrijft De Telegraaf dinsdag.

De eerste categorie is de Reservist Militaire Taken, schrijft de krant. Daarvoor zouden ongeveer 3600 manschappen nodig zijn die tot de Nationale Reserve gaan behoren en die voornamelijk de nationale veiligheid moeten bewaken. Zij zouden belangrijke gebouwen en terreinen bewaken en worden ingezet bij rampen als overstromingen.

De tweeduizend overige reservisten gaan behoren tot de Reservisten Specifieke Deskundigheid. Door hun specialistische kennis zouden zij kunnen assisteren bij buitenlandse vredesoperaties. Het gaat daarbij volgens het dagblad onder meer om artsen, chirurgen, accountants en tolken. Zij zouden voor vier maanden kunnen worden uitgezonden.

Reorganisatie

Met de reorganisatie bespaart het ministerie van Defensie ook geld. De reservemilitairen hoeven niet meer betaald te worden voor de jaarlijkse oefeningen. Ook hoeft hun materieel niet meer te worden opgeslagen.