BAGDHAD - Amerikaanse en Iraakse soldaten hebben in een sjiitische moskee in Bagdad zonder aanleiding het vuur geopend en achttien mensen gedood. Dat heeft een naaste medewerker van de radicale sjiitische geestelijke Muqtada al-Sadr zondag gezegd. Volgens het Amerikaanse leger gaat het om opstandelingen die in gevecht waren met Iraakse en Amerikaanse militairen.

Videobeelden van de Associated Press tonen een aantal mannelijke lichamen met schotwonden op de vloer van het leefgedeelte van de imam van de moskee. Op de vloer lagen tevens munitiehulzen van kogels die het Amerikaanse leger gebruikt. Een huilende Arabische man baande zich een weg tussen de lijken.

Gevechten

De politie gaf een andere lezing van het incident. Er zouden 22 doden zijn gevallen bij gevechten die ontstonden toen Amerikaanse troepen werden beschoten vanuit de richting van de moskee.

Het Amerikaans leger zei dat bij de operatie zestien opstandelingen werden gedood door Iraakse troepen en dat Amerikaanse soldaten slechts dekking verschaften. Ook zouden vijftien opstandelingen zijn opgepakt. Bij de operatie zijn geen moskeeën beschadigd of betreden, aldus de legerverklaring.

Onderhandelingen

Sjjitische leiders hebben woest gereageerd op het incident in Bagdad. De onderhandelingen over de vorming van een nieuwe regering werden stilgelegd en hoge geestelijken hebben gewaarschuwd voor een reactie richting de Amerikaanse strijdkrachten.

De gouverneur van Bagdad heeft als protest tegen de schietpartij rond de moskee de betrekkingen met het Amerikaanse leger en Amerikaanse diplomaten verbroken. Ook de Iraakse president Jalal Talabani heeft zich in de kwestie gemengd en kondigde aan dat hij een onderzoek zal leiden naar het incident.

Ministerie

Amerikaanse troepen vielen zondag een gebouw van het Iraakse ministerie van binnenlandse zaken binnen en arresteerden tien politieagenten, nadat was gebleken dat zich zeventien Sudanese gevangenen in het gebouw bevonden.

De Amerikanen brachten de Sudanezen over naar een andere locatie en lieten de tien agenten snel weer vrij, nadat was gebleken dat de buitenlanders om legitieme redenen werden vastgehouden en niet waren mishandeld, zei onderminister van binnenlandse zaken Ali Ghalib. Het Amerikaanse leger gaf niet meteen commentaar.

Onthoofd

In een dorp ten noorden van Bagdad zijn dertig onthoofde lichamen zijn gevonden, aldus de Iraakse politie. Het dorp ligt dicht bij de stad Buhriz, waar veel aanhangers van oud-dictator Saddam Hussein wonen. Sinds de aanslag in februari op een sjiitisch heiligdom in Samarra is het sektarisch geweld tussen soennieten en sjiieten opgelaaid.