DEN HAAG - Pas als het echt niet anders kan en er helemaal geen andere mogelijkheid is, zullen hobbykippen geruimd worden. Dat heeft maandag minister Veerman (Landbouw) maandag verzekerd aan vertegenwoordigers van ongeruste hobbydierhouders.

"Ik kan ruimingen niet uitsluiten, maar zal daar pas in het uiterste geval toe overgaan", zei hij na een gesprek op zijn ministerie. Aanleiding daarvan is het geringe animo onder houders van hobbypluimvee om hun dieren te vaccineren tegen de vogelgriep. Ze zien op tegen de kosten en de administratieve rompslomp.

Aanloopproblemen

Volgens de jongste cijfers van het ministerie hebben 653 hobbydierhouders met ruim 9900 dieren toestemming om hun dieren in te enten. "Het kan nog beter", erkende de minister. Maar volgens hem gaat het om een proef en dat brengt aanloopproblemen met zich.

Overigens zitten de diverse belangenorganisaties niet op één lijn. De Nederlandse Belangenvereniging van Hobbydierhouders (NBvH) en de koepel NWPP zullen hun leden na de nieuwe boodschap van Veerman (opnieuw) oproepen tot vaccinatie. "We moeten naar dit vaccinatiebeleid, anders moeten we de dieren afschermen", aldus voorzitter P. Polman. Zij verwacht "zeker" een toename van het aantal hobbydieren dat zal worden ingeënt.

NWPP-voorzitter S. Westendorp verwacht dat de kosten zullen dalen, naarmate meer routine ontstaat. Veerman zei dat het ministerie de kosten van bloedafname en het monitoren van de proef door dierenartsen zal betalen. Maar de vaccinatie blijft voor rekening van de eigenaren. "Die betaal ik ook niet voor katten of honden, dat hoort bij de verzorging van je dieren."

Brussel

De NHBD, waarbij ongeveer 5500 eigenaren van raspluimvee zijn aangesloten, toonde zich minder positief. Want geënte dieren zullen nog steeds niet kunnen deelnemen aan (buitenlandse) tentoonstellingen. Brussel beslist dat, stelde Veerman. Daarom blijft de NHBD tegen vaccinatie.

De kosten die hobbydierhouders maken, lopen zeer uiteen, maar dat is van deze tijd, stelde dierenarts A. den Hartog die zijn organisatie vertegenwoordigde. Volgens hem is er geen sprake van dat dierenartsen proberen er een slaatje uit te slaan. Maar de bijdrage van het ministerie scheelt "aanzienlijk" in de kosten, aldus Westendorp.