AMSTERDAM - Een gevangenisoproer in de Georgische hoofdstad Tbilisi is maandagmorgen vroeg door de autoriteiten neergeslagen. Bij een twee uur durende schietpartij kwamen twee bewakers om en raakten tien bewakers gewond. Verscheidene gebouwen van het complex stonden in brand. Dat heeft minister van justitie Georgy Kavtaradze bekendgemaakt.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Advocaten en familieleden zeiden dat zes gedetineerden de dood vonden en dat er veertig gewond zijn geraakt. Volgens het ministerie van volksgezondheid werden zeventien gedetineerden naar het ziekenhuis gebracht, waar een van hen overleed aan zijn verwondingen. Buiten de gevangenis verzamelden zich tijdens de opstand honderden familieleden van gedetineerden.

Mishandeling

De voorzitter van de parlementscommissie voor mensenrechten, Elena Tevdoradze, zei dat een van de oorzaken van de opstand de wrede mishandeling van zes gedetineerden was geweest. Volgens haar kwamen zeven gedetineerden om en raakten er negentien gewond.

Kavtaradze zei dat gevaarlijke misdadigers een plan hadden gemaakt om uit de Ortochala-gevangenis te breken. Als zij waren geslaagd zouden gedetineerden in andere gevangenissen hun voorbeeld hebben gevolgd, zei hij. "Ik wil onderstrepen dat onze hoofdstad deze morgen echt gevaar liep." De minister speelde een videoband af waarop volgens hem topcriminelen te zien waren bij het smeden van hun complot in een gevangenishospitaal.

Beschaafd land

Kavtaradze zei dat de autoriteiten hadden gehandeld zoals het hoort in een beschaafd land. De politie had gewaarschuwd dat er zou worden ingegrepen als de opstandige gevangenen niet naar hun cellen zouden terugkeren, zei hij. Toen die daar na een uur nog geen gehoor aan hadden gegeven werd er actie ondernomen.

De televisie toonde beelden van oproeragenten met schilden die de gevangenis binnentrokken, terwijl een menigte buiten de gevangenis door de politie in bedwang werd gehouden.