ROTTERDAM - Rotterdam krijgt speciale standplaatsen voor taxi's met een keurmerk. Verkeerswethouder S. Hulman wil het reizigers makkelijker maken om een betrouwbare taxi te kiezen. "Veel taxi's in onze stad bieden nog steeds te weinig kwaliteit. Maar gelukkig zijn er ook taxi's die wel goede service verlenen", aldus de wethouder.

De eerste zogenoemde taxiplusplaatsen komen bij het Centraal Station en bij het Hilton Hotel aan de Kruiskade. Chauffeurs met een keurmerk mogen hun wagen bij een bord met 'Parkeren voor vergunninghouders, Keurmerktaxi' neerzetten.

TX-Keurmerk

Als de speciale standplaatsen succesvol blijken, worden ook op andere plekken in de stad taxiplushavens aangelegd. Taxiondernemers moeten een parkeervergunning aanvragen. "Hij moet daarvoor wel aan een aantal eisen voldoen. Hij moet zowel het TX-Keurmerk in bezit hebben als aangesloten zijn bij het Geweldsprotocol Taxibranche". legt een zegsman uit.

Het TX-Keurmerk is een landelijk kwaliteitssysteem dat in 2004 door de Nederlandse taxibranche werd geïntroduceerd, zo legt hij uit. Het geweldsprotocol is opgesteld om de veiligheid van taxichauffeurs te bevorderen.

"Dit protocol bevat aan de ene kant een aantal voorwaarden waaraan de taxiondernemer moet voldoen. Aan de andere kant zijn in het protocol afspraken opgenomen over de ondersteuning bij incidenten, opsporing en vervolging." Het Openbaar Ministerie, politie Rotterdam-Rijnmond, de gemeente Rotterdam en vertegenwoordigers van de taxibranche hebben het opgesteld.