AMSTERDAM - Officier van justitie G. Oldekamp heeft maandag voor de rechtbank in Amsterdam vijftien jaar gevangenisstraf geëist tegen twee Limburgse Hells Angels, zogeheten Nomads, wegens de moord op de 19-jarige Steven Chocolaad in mei 2003. Volgens de aanklager staat vast dat de twee, de 35-jarige Sven S. en de 42-jarige Harrie R., rechtstreeks de hand hebben gehad in de gewelddadige dood van Chocolaad.

De andere twee daders liggen op het kerkhof: dit zouden Paul de Vries en Serge Wagener zijn geweest, eveneens behorend tot de Nomads. Zij werden in februari zelf vermoord, samen met nog een derde Nomad. Veertien Nomads, onder wie Sven S. en Harrie R., worden voor deze moorden vervolgd.

Lichaamsdelen

In mei 2003 werden twee armen, een been en de romp van Steven Chocolaad gevonden in het Julianakanaal in Limburg. De overige lichaamsdelen, waaronder het hoofd, zijn nooit gevonden.

De achtergrond van de moord is vermoedelijk een grote cocaïnediefstal. Ook de latere, drievoudige moord op de Nomads zou daarmee, dan wel met een soortgelijke kwestie, te maken hebben gehad.

Getuigenis

Belangrijkste getuige in de zaak-Chocolaad is Ria T., de weduwe van Serge Wagener. Zij zag zich genoodzaakt een getuigenis af te leggen, toen er in de media verhalen over haar vermoorde man verschenen die volgens haar volstrekt onjuist waren.

Volgens officier Oldekamp is zij een betrouwbare getuige gebleken, "consistent en overtuigend", hetgeen door de advocaten van Sven S. en Harrie R. wordt betwist. Het is uitzonderlijk dat een getuige zo uitvoerig tegen verdachten uit kringen van de Hells Angels durft te verklaren.

Vastgebonden

Steven Chocolaad werd in mei 2003 naar de woning van Ria T. en Serge Wagener gelokt. Ria T. had van haar man opdracht gekregen het weekend weg te gaan. In de woning zou Chocolaad door de vier betrokken Nomads op een stoel zijn vastgebonden. Hij kreeg een prop in zijn mond en zijn mond werd tevens met tape afgeplakt. De vier daders gingen vervolgens zitten wachten totdat hij zou stikken.

Toen dit niet gebeurde, werd Chocolaad gewurgd. Vervolgens zou het viertal naar het clubhuis van de Nomads in Oirsbeek zijn gereden om daar wat te drinken en in de tussentijd het lichaam van het slachtoffer "te laten opstijven".

Gedumpt

Oldekamp: "Daarna hebben Paul en Serge het lichaam van Steven Chocolaad aan stukken gesneden. Daar waren Sven en Harrie bij aanwezig. Vervolgens hebben in ieder geval Serge en Harrie de tassen met de lichaamsdelen in het Julianakanaal gedumpt." De tassen waren verzwaard met betonblokken, zo goed als zeker afkomstig uit de achtertuin van de woning van Ria en Serge.

Hoofd

Het dossier bevat een lugubere verklaring van een 12-jarig meisje dat, in de auto met haar opa en oma, zeer waarschijnlijk het hoofd van Chocolaad in het Julianakanaal ziet drijven, terwijl zij over een brug rijden. Het meisje en haar oma vroegen zich beurtelings af of het om een bal dan wel een zwemmer ging. Toen zij een kwartier later weer over de brug reden, was "het voorwerp" een stuk verder gedreven.

Oldekamp kwalificeerde de moord als "gruwelijk" en vond de wijze waarop de daders zich van het stoffelijk overschot hebben ontdaan getuigen van "totale minachting."

De rechtbank doet uitspraak op 10 april.