BANGKOK - De Hoge Raad in Thailand heeft de Nederlander Machiel Kuijt maandagochtend veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf wegens drugssmokkel. Ambassadeur P. Marres heeft dat bevestigd.

Kuijt zit inmiddels bijna negen jaar in een Thaise cel. De rechtbank sprak hem aanvankelijk vrij wegens gebrek aan bewijs, maar later werd Kuijt toch veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. In cassatie blijft die straf hetzelfde. Het hoger beroep is onder druk van minister Bot (Buitenlandse Zaken) versneld afgehandeld.

Overplaatsing

Ambassadeur Marres meldde dat voor Kuijt nog slechts een verzoek tot overplaatsing naar Nederland rest. Sinds vorig jaar maakt een verdrag dat mogelijk. Kuijt voldoet aan de voorwaarden dat hij is uitgeprocedeerd en dat hij langer dan acht jaar vastzit.

Kuijt gaat bij de Thaise autoriteiten een verzoek indienen om zijn straf in Nederland uit te zitten. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken gezegd.

Procedure

Kuijt is de eerste Nederlander die een beroep doet op het zogenoemde WOTS-verdrag, dat Nederland vorig jaar met Thailand heeft afgesloten. Volgens de woordvoerster van Buitenlandse Zaken is niet te zeggen hoe lang de procedure zal duren, omdat hij de eerste is die er een beroep op doet. Wel zullen de ambassade en het ministerie alle medewerking verlenen.

De Thaise autoriteiten zijn overigens niet verplicht om aan het WOTS-verdrag mee te werken. Het wordt als een gunst gezien, als dat gebeurt.

Nederlands recht

Als Kuijt naar Nederland mag, wordt zijn straf mogelijk omgezet naar Nederlands recht. Dat zou betekenen dat hij direct wordt vrijgelaten.

Bij het voorlezen van het vonnis door de Hoge Raad waren behalve Kuijt, de ambassadeur en zijn Thaise advocaat aanwezig. Ze hebben kort de tijd gehad om met elkaar te spreken, aldus Marres. De Nederlander is maandag teruggebracht naar zijn cel in Bangkwang Prison in de Thaise hoofdstad Bangkok.