KIEV - De pro-Russische partij van Viktor Janoekovitsj gaat volgens twee exitpolls zoals verwacht de parlementsverkiezingen in Oekraïne van zondag winnen. De Partij van de Regio's krijgt volgens een exitpoll eenderde van de stemmen. Een tweede peiling onder kiezers zette Janoekovitsj op 27,5 procent.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Grote verliezer is Ons Oekraïne van president Viktor Joesjtsjenko. De liberale partij komt volgens de peilingen uit op respectievelijk 13,5 en 15,6 procent. Joesjtsjenko ziet zich in de exitpolls nog voorbijgestreefd door het blok van Joelia Timosjenko.

Zijn voormalige premier zou volgens een eerste peiling kunnen rekenen op 22,7 procent. Een tweede peiling houdt het voor de heldin van de zogeheten Oranje Revolutie van een jaar geleden op 21,6 procent.

Ontevreden

Veel Oekraïners zijn ontevreden over de nieuwe machthebbers, die vorig jaar een einde maakten aan de hegemonie van de kliek rond de autoritaire oud-president Leonid Koetsjma. Een andere partij die de kiesdrempel van 3 procent gaat halen, is volgens de exitpoll de Socialistische Partij, die de pro-westerse koers van Joesjtsjenko steunt. Ook de Communistische Partij, het Blok Litvin (een middenpartij) en de Volksoppositie van de gestaalde staliniste Natalja Vitrenko zouden kunnen rekenen op plaatsen in het 450 zetels tellende parlement in Kiev.

De eerste officiële resultaten worden in de nacht van zondag op maandag verwacht. Vermoedelijk is meer dan de helft van de kiesgerechtigden komen opdagen. Voor de stemlokalen in het Oost-Europese land stonden de hele dag lange rijen. Op veel plekken moesten kiezers een half uur in de rij staan voor zij hun stem konden uitbrengen.

Stembusgang

De ruim 36 miljoen kiesgerechtigde inwoners konden zowel op landelijk, regionaal als plaatselijk niveau kandidaten kiezen. Het is de eerste stembusgang sinds op 1 januari 2006 een nieuwe grondwet van kracht werd, die de president minder en de volksvertegenwoordiging meer macht geeft. De sfeer was volgens de Nederlandse waarnemer W. van Gelder ondanks de lange wachtrijen goed. De commissaris van de Koningin van de provincie Zeeland, een van de 2000 buitenlandse waarnemers, heeft bij stembureaus in de stad Dniporopetrovsk geen onregelmatigheden aangetroffen. "Het gaat prima. Men is vriendelijk, kalm en staat bij wijze van spreken te keuvelen."

De stembusgang vertoonde volgens Van Gelder wel "kenmerken van een jonge democratie". De vier stembiljetten die kiezers krijgen, zijn soms wel een meter lang en bevatten minstens 45 partijen. "Dat maakt het erg gecompliceerd. Het is de vraag of dat wel zo verstandig is", aldus de Nederlander, die zondag in de tweede stad van het land meer dan twintig stembureaus had aangedaan.