DEN HELDER/SANTIAGO - De rechtbank heeft beslag laten leggen op een Nederlands fregat in de haven van Den Helder. Het oorlogsschip is een van de vier marinevaartuigen die de Chileense marine heeft overgenomen van de Koninklijke Marine.

Een woordvoerder van het ministerie van Defensie zei zondag dat Chili zich geen zorgen hoeft te maken dat het niet zal kunnen uitvaren naar Chili. "Het gaat om een particuliere juridische kwestie, waar de Nederlandse staat buiten staat", zei de woordvoerder.

Geschil

De beslaglegging werd geëist door het bedrijf Azeta, wegens een slepend juridisch geschil met de Chileense staat. Het speelt sinds 1979 en houdt verband met verpachting van grond in de Zuid-Chileense provincie Chiloé. Oorspronkelijk werd een schadebedrag van 15 miljoen dollar geclaimd, maar dit bedrag is in de loop der jaren opgelopen tot 61 miljoen dollar.

De rechter heeft eerder enige tijd beslag laten leggen op de rekeningen van de Chileense ambassade in Nederland, maar deze maatregel is inmiddels weer ongedaan gemaakt.

Gemoderniseerd

Chili kocht de vier fregatten vorig jaar voor een bedrag van 350 miljoen dollar van de Nederlandse staat. Twee van de schepen zijn inmiddels in Chili gearriveerd, de andere twee liggen nog in Den Helder en worden momenteel gemoderniseerd.