KABUL - Een Afghaanse rechter die de internationaal omstreden aanklacht tegen een bekeerde christen behandelt, heeft de zaak zondag terugverwezen naar het openbaar ministerie. De aanklagers, die aansturen op een doodstraf voor Abdur Rahman wegens het afstand nemen van de islam, hebben vormfouten gemaakt. In afwachting van een mogelijk nieuwe rechtszaak zal Rahman op zeer korte termijn worden vrijgelaten, zo zeiden diplomaten tegen CNN en BBC.

Rechter Mawlavizada repte van "juridische en technische" tekortkomingen. De rechterlijke ingreep volgde op een golf van internationaal protest tegen een mogelijke doodstraf voor Rahman.

Paus

Paus Benedictus XVI vroeg de Afghaanse president Karzai zaterdag nog het leven van de bekeerde Afghaan te sparen, aldus het Italiaanse persbureau ANSA. Vrijdagavond liet een hooggeplaatste Afghaanse regeringsfunctionaris aldoorschemeren dat de man wellicht spoedig vrijkomt.

Doden

Ook in Afghanistan zelf groeit het verzet tegen een mogelijke veroordeling, die de goede relatie met het westen op het spel kan zetten. Geestelijken in de grote moskeeën van Kabul hebben evenwel gezegd dat als de autoriteiten de man niet straffen, zij hem zelf zullen doden.

Vermogens

De aanklager in zijn zaak zei zondag dat de geestelijke vermogens van de verdachte maandag zullen worden onderzocht. Hoe zich deze verklaring verhoudt tot de uitlating van diplomaten over een spoedige vrijlating is onduidelijk.

Een verklaring van ontoerekeningsvatbaarheid zou Afghanistan een uitweg kunnen bieden uit de internationale rel. Afvalligen kunnen namelijk op grond van de islamitische wetgeving alleen worden veroordeeld als ze bij hun volle verstand zijn.

Geloof

Rahman zelf zei zondag in een interview met de Italiaanse krant La Repubblica dat hij zal vasthouden aan zijn geloof. Hij nam ook afstand van de kennelijke pogingen om zijn rechtszaak te staken omdat hij niet toerekeningsvatbaar zou zijn.

"Ik ben niet gek en ik ben ook geen held!" Rahman kon niet persoonlijk worden geïnterviewd. Hij kreeg vragen van de Italiaanse krant toegespeeld via een medewerker van een hulporganisatie die wel toegang kreeg tot de 40-jarige gedetineerde christen.