DRIEBERGEN - Het Korps landelijke politiediensten (KLPD) test camera's die vanuit surveillanceauto's kentekens kunnen scannen. Tot nu toe gebruikt het korps statische camera's en controleren agenten handmatig kentekens.

Naar verwachting gaan de eerste auto's met de zogeheten 'catchken' in september de weg op. Een woordvoerder van het korps bevestigde zondag een bericht hierover in De Telegraaf.

Het KLPD kan met de camera's kentekens vergelijken met de gegevens van de RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer). Op die manier kunnen agenten in de surveillancewagen meteen zien of een auto gestolen, gekeurd of verzekerd is. Ook is het mogelijk notoire wanbetalers na het tanken op te sporen.

Succes

De korpsen in Rotterdam en Amsterdam maken in hun gebied al gebruik van een mobiel systeem om kentekens te scannen. Een woordvoerder van de politie Rotterdam-Rijnmond noemt het mobiele systeem "succesvol". "We hebben regelmatig hits van mensen met achterstallige belastingen of openstaande bekeuringen." Het korps scant regelmatig duizenden auto's.

Volgens de woordvoerder van het KLPD is het nog onduidelijk welk systeem het korps gaat gebruiken en welke gegevens ze gaan controleren. "We zoeken een manier om de techniek zoveel mogelijk het werk van de agenten uit handen te nemen. Maar welk systeem daarvoor het beste is weten we nog niet", aldus de woordvoerder.

Zo bekijkt het korps onder meer of ze zelf gegevens van gezochte criminelen aan hun kentekens koppelen. Op die manier kunnen bijvoorbeeld ook veelplegers van de weg gehaald worden.