LONDEN/KABUL - Een brigade van zeker zeshonderd zelfmoordcommando's staat klaar in het zuiden van Afghanistan om te worden ingezet tegen de Britse militairen die daar komende zomer arriveren. Dat heeft een commandant van de fundamentalistische taliban in het gebied gezegd in een vraaggesprek met de Britse zondagskrant The Sunday Telegraph.

De rebellenleider, mullah Razayar Noorzai, sprak met een verslaggever van de krant in zijn schuilplaats aan de grens met Pakistan. Hij noemde het een eer om de kans te krijgen het op te nemen tegen de Britten. Hij refereerde aan de smadelijke militaire nederlagen die het Britse Rijk leed in Afghanistan in de Victoriaanse periode. In het zuiden van Afghanistan kwamen in 1880 meer dan negenhonderd Britse soldaten om het leven in de slag bij Maiwand.

Steun

Volgens Noorzai staan Afghaanse burgers te trappelen om zij aan zij met de taliban te vechten tegen de westerse troepen in hun land. "We hebben veel steun van de bevolking. Waarschijnlijk meer dan de Britse soldaten hebben in Londen", aldus de talibancommandant, die in de jaren '80 een been verloor in de strijd tegen het Sovjetleger. Het westen gaat er juist van uit dat de taliban nauwelijks steun genieten onder de Afghaanse bevolking.

Noorzai zei dat alleen al in Helmand zeshonderd zelfmoordcommando's klaarstaan om de provincie tot een "kerkhof" voor Britse militairen te maken. "We zijn blij dat ze naar Helmand komen. Nu krijgen we een eerlijke kans hen te doden", aldus de talibancommandant. Op het hoofd van iedere westerling staat in Afghanistan een prijs van 2000 dollar.

Ongeveer 3300 Britten worden vanaf de komende zomer ingezet in de Afghaanse provincie Helmand. Een regiment van zeshonderd Britten is al in de hoofdstad Lashkar Gah om een hoofdkwartier op te zetten. Helmand grenst aan de provincie Uruzgan, waar vanaf de zomer 1200 Nederlandse militairen gaan helpen aan de wederopbouw.

Opium

Zondag verscheen een rapport dat stelt dat de bestrijding van de lucratieve maar illegale opiumteelt in het zuiden van Afghanistan het gezag van de regering in Kabul ondermijnt en speelt terreurgroepen als de taliban en Al Qaida in de kaart.

Volgens het rapport, gepresenteerd door de onafhankelijke denktank Senlis Council, is de strijd tegen de teelt van opium, de grondstof voor heroïne, slecht voor het vertrouwen van de bevolking in de regering en de buitenlandse troepen in het land.

"Dat vertrouwen zal zeer moeilijk te herstellen zijn en zonder zullen de meeste Afghaanse provincies langs de grens met Pakistan verloren gaan aan terroristen en opstandelingen", aldus de directeur van Senlis Council Emmanuel Reinert.

Afghanistan is de grootste producent van opium ter wereld. Voor veel arme Afghaanse boeren is de opiumteelt vrijwel de enige manier om een fatsoenlijk inkomen te verdienen. Onder leiding van de Britse troepen wordt de opiumteelt sinds 2001 echter keihard aangepakt. Papavervelden worden vernietigd, terwijl nauwelijks gezorgd wordt voor alternatieve bronnen van inkomsten.

Legaliseren

Tijdens een recente bijeenkomst in de provincie Nangahar riepen honderden boeren op een einde te maken aan de vernietiging van de opiumteelt. Ze zeiden naar veiligheid en ontwikkeling te streven, en stelden voor de teelt van opium te legaliseren. De opbrengst kan volgens de landbouwers worden gebruikt voor de productie van medicijnen als morfine en codeïne.