WASHINGTON - De Verenigde Staten hebben zaterdagavond geëist dat de regering in Wit-Rusland alle betogers vrijlaat die tot dusver zijn opgepakt. In een verklaring van het ministerie van Buitenlandse Zaken veroordeelde Washington het politiegeweld van zaterdag scherp.

In Minsk zijn de afgelopen week dagelijks enige duizenden demonstranten op de been geweest. Zij betoogden tegen de verkiezingsoverwinning van de als een dictator regerende president Aleksandr Loekasjenko. Die is volgens de oppositie en westerse waarnemers door fraude en intimidatie tot stand gekomen.

De Wit-Russische politie trad vrijdag en zaterdag met geweld op tegen de demonstranten. Er vielen zeker negen gewonden. Honderden tegenstanders van het regime zijn de afgelopen dagen gearresteerd.

Zaterdag werd ook de prominente oppositieleider Aleksandr Kozoelin opgepakt. Zijn familie en partijgenoten zeiden zondag dat niet bekend is waar Kozoelin verblijft. "Bij alle gevangenissen waar we navraag hebben gedaan, kregen we te horen dat hij daar niet is", aldus een lid van de oppositie.

Onderzoek

De regering in Wit-Rusland is een gerechtelijk onderzoek begonnen naar oppositieleider Aleksandr Kozoelin wegens straatvandalisme. Hierop staat een maximale straf van zes jaar, aldus zijn vrouw zondag.

Fraude

Kozoelin werd zaterdag gearresteerd tijdens een betoging tegen de regering van president Aleksandr Loekasjenko. Die won onlangs de verkiezingen, maar volgens de oppositie was er van fraude en intimidatie.

Eerder zeiden zijn familie en andere oppositieleden dat niet bekend was in welke gevangenis Kozoelin werd vastgehouden. Later bleek dat Kozoelin in het huis van bewaring in de stad Zhodino zit, aldus zijn vrouw. De Europese Unie heeft inmiddels om de onmiddellijke vrijlating van Kozoelin gevraagd.

Niet bekend is waar de bekende Russische verslaggever en criticus van Loekasjenko, Pawel Sjeremet, gebleven is. Zondag zaten naar schatting nog zeker duizend oppositieleden vast.