MINSK - De herkozen Wit-Russische president Loekasjenko heeft de oppositie zaterdag opnieuw laten voelen dat hij de baas is in het Oost-Europese land en dat niemand die macht kan aantasten. Voor de tweede opeenvolgende dag maakte de oproerpolitie met harde hand een einde aan een demonstratie en arresteerden agenten in de hoofdstad Minsk onder andere een oppositieleider.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De politie gebruikte traangasgranaten en de wapenstok om oppositieaanhangers uiteen te jagen. Zij probeerde alle demonstranten die ze konden arresteren in busjes af te voeren.

Ooggetuigen melden dat tientallen demonstranten op de grond lagen, sommigen met verwondingen. Politiebusjes waren volgens hen "volgepakt met lichamen". Hoeveel personen zijn gearresteerd is nog onbekend.


Mensen helpen een demonstrant die gewond is geraakt in Minsk

Onder de arrestanten is presidentskandidaat Aleksandre Kozoelin, die 's middags een protestmars naar een gevangenis leidde. De voormalige deken van de Universiteit van Minsk had eerder op de dag de hulp van de Verenigde Naties ingeroepen. "De laatste dictator zou naar het tribunaal (het internationaal Strafhof) in Den Haag gestuurd moeten worden", aldus Kozoelin, die tijdens zijn arrestatie werd geslagen. Ook een woordvoerder van oppositieleider Aleksandre Milinkevitsj werd korte tijd opgepakt.

Demonstratie

De demonstratie was, net als alle andere betogingen van de afgelopen week, niet door de autoriteiten goedgekeurd. Loekasjenko liet in de nacht van donderdag op vrijdag al een tentenkamp van de oppositie op het centraal gelegen Oktoberplein opbreken. Daarbij werden ook al honderden aanhangers van Milinkevitsj en Kozoelin opgepakt.

Milinkevitsj verweet Kozoelin 's middags roekeloosheid door de honderden demonstranten mee te nemen richting de gevangenis waar de medestanders zijn opgesloten. Hij zei te vrezen dat de politie nu een aanleiding heeft om in het wilde weg mensen te arresteren.


De politie gebruikte traangasgranaten en de wapenstok om oppositieaanhangers uiteen te jagen

De betoging van zaterdag begon nog rustig, al was de politie overal aanwezig om te voorkomen dat de demonstranten het centrale Oktoberplein zouden opgaan. Circa 7000 betogers hoorden later in een nabijgelegen park hoe Milinkevitsj de geboorte van een nieuwe beweging voor de 'bevrijding' van Wit-Rusland aankondigde. Hij riep de aanwezigen op om snel een nieuwe "aanval" te openen op het bewind van "dictator" Loekasjenko. "We zullen voor alles strijden voor eerlijke verkiezingen", aldus Milinkevitsj, die volgens de officiële verkiezingsuitslag maar 6 procent van de stemmen haalde.

De oppositieleider toonde zich wel realistisch. "We zijn niet met z'n tweehonderdduizenden, of met een half miljoen." De demonstraties deze week tegen Loekasjenko trokken steeds enkele duizenden mensen.

Loekasjenko

President Loekasjenko heeft zich zaterdagavond in een interview met de Russische tv-zender NTV laatdunkend uitgelaten over de oppositie. Politieke tegenstanders die al een week zonder veel succes de straat zijn opgegaan, zijn volgens Loekasjenko onervaren en ineffectief. "Ze waren niet in staat om de macht te grijpen en geloofden ook niet dat ze het zouden kunnen."

Ze konden maar 2000 mensen op de been krijgen, zei Loekasjenko verwijzend naar de demonstratie in Minsk van zaterdag. "Ze hebben aanmerkelijk meer vrijheid dan ik en de regering hebben - om provocaties te organiseren en dan de autoriteiten de schuld te geven", stelde Loekasjenko, die door tegenstanders de laatste dictator van Europa wordt

Sancties

De oppositie wordt moreel gesteund door het Westen, dat van plan is Loekasjenko de duimschroeven verder aan te draaien. De Europese Unie en de Verenigde Staten overwegen onder meer financiële sancties tegen het regime. Die dreigementen heeft Loekasjenko inmiddels lachend afgedaan. Een woordvoerder heeft gedreigd met vergelijkbare tegenmaatregelen.

EU

Oostenrijk, momenteel voorzitter van de Europese Unie, heeft zaterdag het geweld tegen de demonstranten veroordeeld. De EU is volgens een verklaring "ontsteld" over het geweld dat de oproerpolitie zaterdag in de hoofdstad Minsk gebruikte. Oostenrijk riep de autoritair regerende president Loekasjenko op de arrestanten, onder wie presidentskandidaat Aleksandre Kozoelin, onmiddellijk vrij te laten. Het voorzitterschap heeft ook andere EU-landen gevraagd om de regering in Minsk een vergelijkbare boodschap te sturen.

Studenten

Zeven Nederlandse studenten uit politieke jongerenorganisaties zijn zaterdag op weg gegaan naar de Wit-Russische hoofdstad Minsk. Zij willen president Loekasjenko een brief aanbieden waarin zij hun zorgen uiten over de onregelmatigheden bij de verkiezingen en de daarna volgende arrestaties van demonstranten.

Ook willen zij, wanneer ze in de loop van maandag aankomen, Loekasjenko oproepen de mensenrechten na te leven. De studenten zijn zaterdag vertrokken na een demonstratie van ruim honderd mensen in Amsterdam voor ondersteuning van de oppositie in deze laatste dictatuur van Europa.

De studenten willen de brief persoonlijk aan de president overhandigen. Het is de vraag of het ze lukt het land binnen te komen. Een week geleden mocht VVD-Europarlementariër Hennis-Plasschaert Wit-Rusland niet in. Haar toeristenvisum werd aan de grens tussen Litouwen en Wit-Rusland zonder enige verklaring ingetrokken.