RAMALLAH - De Palestijnse president Abbas heeft zaterdag de radicale islamitische Hamas gewaarschuwd. Abbas dreigt zijn grondwettelijke bevoegdheden in te zetten om een Hamas-regering weg te jagen als het landsbelang in gevaar komt. Een verklaring daarover is overhandigd aan vertegenwoordigers van Hamas.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Westerse landen, die Hamas een terreurorganisatie vinden, hebben gedreigd steun aan de Palestijnen in te trekken als Hamas daadwerkelijk een regering vormt. De beweging won de parlementsverkiezingen.

Het Palestijnse parlement stemt maandag over het nieuwe Hamas-kabinet, maar het ligt in de verwachting dat de volksvertegenwoordiging de regeringsploeg haar vertrouwen schenkt.

De nieuwe ploeg wordt dan woensdag ingezworen. De vermoedelijke premier, Ismail Haniyeh, heeft dat zaterdag meegedeeld. Haniyeh leidt Hamas op de Gazastrook. Zaterdag is overigens de enige christelijke ministerskandidaat opgestapt. Tanas Abu Eita, die op Toerisme zou komen, zei alleen dat hij later met een verklaring komt.

Hamas erkent de joodse staat niet en veel Israëlische partijen weigeren elk contact met Hamas-mensen.