MONTREAL - Canadese vissers zijn zaterdag bij St. Lorenz hun bloedige jacht op zeehondenbaby's begonnen. De regering in Ottawa heeft dit jaar de pelsjacht toegestaan op 325.000 zadelrobben en 10.000 klapmutsen. De jacht gaat gepaard met grote internationale protesten.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De zeehondjes zijn nauwelijks ouder dan drie maanden, en velen zijn slechts twintig dagen oud. De Britse muzikant Sir Paul McCartney toonde zich geschokt. "Waarom maakt de Canadese regering niet snel en definitief een einde aan deze afschuwelijke en onnodige traditie", vroeg de ex-Beatle zich af.

De Canadese regering heeft bezwaren van dierenbeschermers al van de hand gewezen. Berichten dat de jacht het robbenbestand in Noordoost-Canada ernstig zou ondermijnen, zijn volgens Ottawa onjuist. Volgens de overheid leven er ongeveer zes miljoen robben in dit deel van Canada. De jacht levert de afgelegen vissersgemeenschappen in Quebec en New-Foundland extra inkomsten op.

Confrontatie

De jacht op de witte jonge pups is in Canada sinds 1987 verboden. De jonge dieren mogen pas worden gevangen als ze na ongeveer twaalf tot veertien dagen hun witte vacht verliezen. Dierenrechtenactivisten hebben al aangekondigd de komende periode de confrontatie met de robbenjagers te zoeken.