AMSTERDAM - De politie in Amsterdam gaat meer aanhoudingen verrichten. De politie gaat sneller mensen oppakken die zijdelings betrokken zijn bij grote zaken en voert het reguliere werk op. Zo komen er meer alcoholcontroles en gaan agenten meer mensen arresteren bij bijvoorbeeld straatroven, winkeldiefstal, fietsendiefstal, woninginbraken of dealen van drugs. Dat liet een woordvoerder van de politie zaterdag weten.

Doordat de marechaussee beveiligingstaken overneemt, heeft het korps bovendien zestig extra agenten beschikbaar. De 6000 agenten van het Amsterdamse korps zijn de afgelopen week ingelicht over de aangepaste werkwijze, aldus de zegsman. "Mensen die zich misdragen of crimineel gedragen, zullen nu nog meer merken dat we er zijn."

Bijvangsten

De politie krijgt al veel informatie tijdens uitgebreide onderzoeken. Bij een onderzoek in de drugsscene komt bijvoorbeeld informatie vrij over een minder belangrijk figuur die in een gestolen auto rijdt. "De bijvangsten pakken we nu op", aldus de woordvoerder. Voorheen liet de politie die mensen soms gaan omdat een arrestatie het onderzoek zou kunnen verstoren. "Nu wordt het meer het korte klappenwerk. Mensen moeten zich veiliger voelen in de stad."

De aangepaste werkwijze heeft onder meer te maken met het verzoek van justitie in Amsterdam aan de politie om meer zaken aan te leveren. Hoofdofficier van justitie L. de Wit zei begin dit jaar dat het korps "een tandje erbij moet zetten". Hij rekent erop dat de Amsterdamse politie tussen de duizend en 2000 extra misdrijfzaken levert. Nu zijn dat er tussen de 23.000 en 24.000 per jaar.