MADRID - De Britse premier Blair heeft een "zeer actieve rol" gespeeld bij het bewerkstelligen van het vrijdag van kracht geworden permanente staakt-het-vuren van de Spaans-Baskische terreurgroep ETA. Volgens de Spaanse krant El Mundo zaterdag heeft Blair sinds maart 2004 zeker vijf bijeenkomsten gehad met zijn Spaanse collega Zapatero om de strategie tegenover de ETA te bepalen.

El Mundo stelt op basis van bronnen binnen de regering dat Blair behalve advies ook medewerkers ter beschikking heeft gesteld. Doel van de samenwerking was om de uiteindelijk succesvolle tactiek van de Britse regering jegens het Iers Republikeins Leger IRA ook in Spanje ten uitvoer te brengen.

Zapatero zou ook Britse bemiddelaars in het IRA-conflict hebben ingezet om contacten te leggen met de ETA. De Spaanse minister kreeg vervolgens ook hulp van de Ierse premier Ahern. De Spaans-Brits-Ierse samenwerking is volgens de krant ook zichtbaar in de term "permanent staakt-het-vuren" die de ETA heeft gebruikt. De IRA liet zich in 1994 in soortgelijke termen uit.

Zapatero zal Blair nog nadrukkelijk in het zonnetje gaan zetten als het vredesberaad met de ETA later dit jaar naar verwachting op stoom komt. De Spaanse premier zal bovendien binnenkort naar Ierland gaan om Ahern persoonlijk te danken. Vorige week werd al bekend dat Madrid maanden in het geheim heeft onderhandeld met de ETA in onder meer Noorwegen en Zwitserland over beëindiging van hun strijd.