MINSK - De Wit-Russische oppositieleider Alexander Milinkevitsj heeft zaterdag ontkend dat hij is gearresteerd. Het Russische persbureau Interfax maakte eerder melding van zijn aanhouding. Wel is Milinkevitsj' woordvoerder, Pavel Mazheiko, opgepakt. Hij is inmiddels vrij.

Bekijk video: Modem/ Breedband


Een Wit-Russische politieagent grijpt een demonstrant terwijl anderen proberen te voorkomen dat betogers samenkomen in Minsk.

Ook meldden veel ooggetuigen, evenals het Russische persbureau Itar-tass en het Franse persbureau AFP, dat een andere oppositieleider, Alexander Kozulin, door de politie is meegenomen. Beide mannen verloren zondag de verkiezingen van de zittende president Loekasjenko. Ze leidden de afgelopen dagen de protesten tegen de verkiezingen, die volgens hen frauduleus zijn verlopen.

De Wit-Russische politie heeft zaterdag een betoging vlakbij het theater in Minsk met traangas, rookbommen en knuppels uiteengedreven. Volgens getuigen en de oppositie zijn honderden mensen opgepakt en met bussen afgevoerd. Zeker een man lag zwaargewond op straat.

Nieuwe beweging

Eerder op de dag kondigde de Wit-Russische oppositieleider Alexander Milinkevitsj de geboorte van een nieuwe beweging aan. Die moet het land gaan 'bevrijden', zei hij in een toespraak tot enkele duizenden demonstranten in een park in Minsk.

"Ik verkondig de creatie van de Volksbeweging voor de Bevrijding van Wit-Rusland", zei de oppositieleider in het Yanka Kupala-park. Hij riep de aanwezigen op om spoedig een nieuwe "aanval" te openen op het bewind van president Loekasjenko die hij "een dicator" noemde. "We zullen voor alles strijden voor eerlijke verkiezingen."

Realistisch

Milinkevitsj zei niet te willen wachten tot de volgende presidentsverkiezingen, over vijf jaar. Wel benadrukte de oppositieleider dat hij realistisch wil blijven. "We zijn niet met z'n tweehonderdduizenden, of met een half miljoen." De demonstraties deze week tegen Loekasjenko trokken steeds enkele duizenden mensen.

Het centrale plein van de stad is afgesloten, zodat de betogers andere locaties zoeken om hun onvrede te uiten met de herverkiezing van president Loekasjenko. Milinkevitsj zei te hopen dat het niet opnieuw tot massale arrestaties komt, zoals vrijdagochtend.

Centrale plein


Wit-Russische oproerpolitie staat tegen over betogers tijdens een bijeenkomst tegen president Loekasjenko.

In de straten rond het plein stonden zaterdagmiddag duizenden betogers oog in oog met de mobiele eenheid. Hier en daar braken eerste relletjes uit. De veiligheidstroepen in Minsk hebben al eerste groepjes betogers weggevoerd. Ze willen voorkomen dat er opnieuw massabetogingen komen tegen de omstreden herverkiezing van de president Loekasjenko. Volgens ooggetuigen staan er talrijke bussen gereed om arrestanten gedurende de dag te kunnen afvoeren.

Mars naar gevangenis

Een betoging bij een gevangenis waar sinds vrijdag enkele honderden betogers vastzitten, is uitgelopen op enkele gewelddadigheden waarbij gewonden zijn gevallen. Omdat het centrale plein in Minsk is afgesloten, trekken de betogers door de stad. De groep demonstranten werd aangevoerd door oppositieleider Alexander Kozulin.

In de buurt van het theater heeft de politie een betoging met traangas en knuppels uiteengedreven. Volgens getuigen zijn er opnieuw veel arrestaties verricht.