WILLEMSTAD - Minister Bot (Buitenlandse Zaken) heeft afstand genomen van de uitspraken die zijn collega Kamp (Defensie) begin maart deed over de Venezolaanse president Hugo Chávez. Dat heeft Roberto Palacios op Curaçao verteld, zo meldde de Antilliaanse krant Amigoe vrijdagavond. Palacios is een hoge adviseur van het Venezolaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

De Amigoe beschikt over de toespraak die Palacios onlangs hield in de tuin van de ambtswoning van de consul-generaal van Venezuela op Curaçao. De raadsadviseur stelt daarin dat Bot na de uitspraken van Kamp direct met hem heeft gebeld. In het telefoongesprek heeft Bot verklaard dat de uitspraken "op geen enkele wijze de buitenlandse politiek van het Koninkrijk der Nederlanden weergeven", aldus Palacios.

Studievrienden

In de toespraak stelt Palacios verder dat de standpunten van Bot zijn herhaald door de Nederlandse ambassadeur in Caracas. Palacios en Bot zouden studievrienden zijn. Naar verluidt is Palacios getuige geweest bij het huwelijk van Bot.

In een reactie zaterdag op het bericht in Amigoe stelde het ministerie van Buitenlandse Zaken geen uitspraken te kunnen doen over een vertrouwelijk gesprek tussen Bot en Palacios. "Nederland streeft goede betrekkingen na met Venezuela en wil een open dialoog", aldus een woordvoerder.

Bot wil al sinds eind vorig jaar een bezoek brengen aan Venezuela, maar tot nog toe is het niet gelukt om een datum te prikken. Dat zou vooral komen door de overvolle agenda van president Chávez. De nieuwe Nederlandse ambassadeur in Venezuela moest om diezelfde reden maar liefst acht maanden wachten op zijn officiële accreditatie in Caracas.

Volkspopulist

Kamp noemde Chávez op 9 maart een onverdraagzame volkspopulist met veel geld "die met grote ogen kijkt naar de snippertjes voor de kust van Venezuela, die onderdeel vormen van het Nederlands Koninkrijk". Daarmee doelde Kamp op de eilanden Aruba, Bonaire en Curaçao.

Kamp zei verder dat de Nederlandse krijgsmacht een aanval van Venezuela gemakkelijk kan pareren omdat het land met slechts een tweedehands marineschip geen enkele partij zou zijn voor de Nederlandse marine. Op de Antillen en Aruba is grote commotie ontstaan over de uitspraken van Kamp, die door sommige Antilliaanse politici als een oorlogsverklaring kan worden opgevat.

De linkse populist Chavéz heeft het regelmatig aan de stok met de Verenigde Staten. Hij zei te vermoeden dat Amerika de Nederlandse Antillen en Aruba als een militaire basis wil gebruiken voor een aanval op Venezuela.

GroenLinks wil Bot en Kamp dinsdag naar het vragenuurtje in de Tweede Kamer roepen, om opheldering te vragen over de uitlatingen van Kamp en de reactie van Bot daarop.