PEKING - De Chinese autoriteiten hebben sinds begin dit jaar zeker 400 corrupte ambtenaren en andere functionarissen opgepakt. De arrestaties maakten deel uit van een landelijk campagne tegen corruptie in het staatsapparaat.

Onder de arrestanten zijn volgens Chinese media ook hooggeplaatste gezagsdragers, die onder meer worden verdacht van het aannemen van tonnen aan smeergeld.

De aanpak van de corruptie is een van de pijlers onder het beleid van president Hu Jintao. Die weet dat corruptie vooral op het platteland een enorme bron van ergenis is, die al vele malen heeft geleid tot betogingen. Met het uitbannen van corruptie hoopt Peking een potentiële publieke ondermijning van het gezag van de communistische partij te voorkomen.

Peking heeft nog zeker 4000 functionarissen in het vizier die op de vlucht zijn geslagen omdat hun namen op een lijst van gezochten is verschenen op internetsites van de Chinese staat. Zij kunnen rekenen op strafvermindering als ze zich vrijwillig melden. Tot dusver hebben pas 160 personen dat gedaan.