WASHINGTON (ANP/DPA) - De Amerikaanse president George Bush heeft zich vrijdag in een persoonlijke boodschap tot de bevolking van Wit-Rusland gericht. "Ik zend mijn groeten aan iedereen die zich inzet voor de terugkeer van vrijheid in Wit-Rusland", zei Bush in Washington. "De gedachten van de Verenigde Staten zijn bij alle mensen die vervolgd, gearresteerd en geslagen zijn".

Bush veroordeelde in zijn rede de ontruiming van het Oktoberplein in Minsk, dat de afgelopen dagen het centrum was van het verzet tegen de omstreden verkiezingszege van president Aleksandr Loekasjenko. Hij zei dat de wens van vrijheid, gerechtigheid en mensenrechten voor alle mensen hetzelfde is.

Of de bevolking van Wit-Rusland de boodschap van Bush daadwerkelijk te horen zal krijgen, is nog maar zeer de vraag. De door Loekasjenko met ijzeren vuist geregeerde voormalige Sovjetrepubliek kent vrijwel geen onafhankelijke media.

Protesten

De Wit-Russische oppositie zal vandaag andermaal bijeen komen om te protesteren tegen de verkiezingsuitslag. Vrijdag werd het Oktoberplein, waar de oppositie dagenlang protesteerde, volledig schoon geveegd. De politie arresteerde daarbij vijfhonderd mensen.

Oppositie-leider Milinkevich heeft niettemin gezworen zich te blijven verzetten tegen het bewind van president Loekasjenko. "Het maakt niet uit waar we bijeenkomen, wij zullen blijven doorgaan." De demonstratie van zaterdag zal samenvallen met het uitroepen van de onafhankelijke Wit-Russische republiek in 1918.

Amsterdam

In Amsterdam zal zaterdag door studenten eveneens geprotesteerd worden tegen de politieke situatie in Wit-Rusland. De protestactieactie begint rond het middaguur op de Dam en is georganiseerd door de studentenbonden en jongerenorganisaties. Op de Dam zal een tentenkamp worden opgericht als een verwijzing naar het tentenkamp dat op het Oktoberplein in Minsk stond.