AMSTERDAM - PvdA-partijleider Bos moet binnenkort op bezoek bij de PvdA-fractie van de Amsterdamse gemeenteraad om verantwoording af te leggen over zijn uitspraken over de kwaliteit van allochtone raadsleden. Volgens de Amsterdamse PvdA-wethouder Aboutaleb heeft de fractie Bos uitgenodigd, en zal hij binnenkort acte de presence geven. Aboutaleb zegt dat in een interview dat zaterdag in de Volkskrant verschijnt.

Bos zei kort geleden in een interview dat veel allochtone raadsleden van de PvdA die via voorkeurstemmen onverwachts in de gemeenteraden zijn gekozen, misschien onvoldoende kwaliteit in huis hebben om zich zonder kleerscheuren te handhaven.

Achterban

Aboutaleb hoopt dat het onderwerp van allochtone raadsleden die, zoals velen zeggen, de neiging hebben om vooral de belangen van hun eigen achterban te behartigen, binnenkort op het eerstvolgende partijcongres wordt besproken.

Niet nodig

De Amsterdamse wethouder meldt bovendien geen belangstelling te hebben voor een post in een volgend kabinet. Hij heeft als wethouder in Amsterdam nog veel te doen, zegt hij. Daarbij, zegt hij, heeft zijn partij heel veel goede kandidaten: "Ze hebben mij echt niet nodig in Den Haag."