RIJSWIJK - De marine heeft afgelopen zomer vier matrozen van boord van het marineschip Hr.Ms. Amsterdam gehaald, omdat zij bij wijze van grap martelingen in de beruchte Iraakse gevangenis Abu Ghraib hadden nagespeeld. Deze matrozen hadden zichzelf vrijwillig naakt op elkaar gestapeld, liet een woordvoerder van de Vakbond voor Defensiepersoneel VBM NOV vrijdag weten.

Ook verwijt de marine een vrouwelijke matroos dat zij in haar taak als 'klassenoudste' niet heeft ingegrepen. Een woordvoerder van de marine zegt niet specifiek op de gebeurtenissen te kunnen ingaan, maar erkent wel dat er destijds een ernstig incident is geweest, waarbij de betrokken marinemensen "het vertrouwen in de organisatie hebben geschaad".

Intern zijn er volgens hem maatregelen genomen en er liep ook een strafrechtelijk onderzoek bij het Openbaar Ministerie (OM). Een woordvoerster van het OM in Arnhem zei vrijdagmiddag dat de strafzaak tegen de betrokken matrozen inmiddels is geseponeerd. Volgens justitie blijkt uit onderzoek dat ze geen strafbare feiten hebben gepleegd.

Tjerk Hiddes

Donderdag reageerde De Tweede Kamer al geschokt over de onlangs naar buiten gekomen verhalen over wangedrag op het marinefregat Tjerk Hiddes. Het zou in dit geval gaan om aanranding, verkrachting, druggebruik, drankmisbruik en machtsmisbruik.

Volgens de PvdA in de Tweede Kamer vormen de verhalen over de Tjerk Hiddes nog maar het topje van de ijsberg. PvdA-Kamerlid Eijsink zei donderdag al langer op de hoogte te zijn van gevallen van seksuele intimidatie. Defensie spreekt zelf over enige tientallen per jaar.

Eijsink is boos over de manier waarop staatssecretaris Van der Knaap en minister Kamp van Defensie met de zaken omgaan. Het onderzoek dat Defensie dinsdag aankondigde, komt volgens haar te laat. Ook andere politieke partijen reageerden geschokt.

Kamerleden konden het echter niet eens worden over een gezamenlijk verzoek aan Defensie om het externe onderzoek onder leiding van commissaris van de koningin in Utrecht, Boele Staal, uit te breiden of te versnellen.

Wangedrag

De omvang van het vermeende wangedrag op de Hr.Ms. Tjerk Hiddes werd donderdag goed duidelijk. De militaire vakbond AFMP beschrijft in het maandblad Oplinie het verhaal van een jonge vrouwelijke matroos die werd lastiggevallen, aangerand, geïntimideerd en uiteindelijk ontslagen.

De vrouw - in Oplinie heeft ze het pseudoniem Anja - begon in januari 2004 op 18-jarige leeftijd op de Tjerk Hiddes. Al snel bleek dat sommige mannen aan boord het kennelijk heel normaal vonden om geregeld, met een man of vijftien, de slaapvertrekken van de vrouwen binnen te dringen.

De mannen kropen dan bij de vrouwen in bed en betastten ze. Seks onder de ongeveer 180 manschappen leek de normaalste zaak van de wereld.