MOOK - De politie heeft donderdag twee jongens opgepakt op verdenking van brandstichting op de Mookerhei. Dat meldde de politie vrijdag. De jongens hebben inmiddels bekend.

Het gaat om een 14-jarige jongen uit Malden en een 15-jarige jongen uit Mook. De twee jongens verklaarden dat ze donderdag op de heide een aansteker hadden gevonden. Toen ze daar mee gingen spelen, liep het uit de hand en ontstond de brand. Daarbij gingen 9 hectare heide in vlammen op. De politie kwam op het spoor van de jongens na aanwijzingen van getuigen.

Het herstel van de verbrande heide kan nog vijf tot tien jaar duren, zei beheerder F. Mandigers van Natuurmonumenten, eigenaar van de Mookerhei. Heide groeit erg langzaam, heeft schrale grond nodig. Te veel mineralen in de bodem bevordert grasgroei.

Door de droogte is de hei tot op de bodem toe afgebrand, en zijn er veel mineralen vrijgekomen. "Daardoor zal het gebied sterk vergrassen, waarbij het pijpestrootje zal domineren", voorziet Mandigers. "We hopen dat de heide op termijn terugkomt, de vrij rondlopende Schotse Hooglanders eten het gras op".

De Schotse Hooglanders bleven donderdag op veilige afstand van het vuur. De Mookerhei bestond tot de brand donderdag uit vijftig hectare heide. Daarvan is dus bijna een vijfde verloren gegaan.