PHNOM PENH - Een 3-jarig meisje uit Cambodja is bezweken aan de ook voor mensen gevaarlijke H5N1-variant van de vogelgriep. Dat heeft de Wereldgezondheidsorganisatie WHO vrijdag bekendgemaakt. De peuter is het vijfde menselijke slachtoffer van de gevreesde ziekte in het Aziatische land.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Het meisje woonde in een dorpje in de provincie Kampong Speu, ongeveer 60 kilometer ten westen van de hoofdstad Phnom Penh. Volgens de Cambodjaanse autoriteiten was het kind in contact geweest met zieke vogels. Zeven andere mensen in het dorp zijn ook ziek. Of ook zij vogelgriep hebben, is onzeker.

Zeker 42 mensen die in contact zijn geweest met de zieken, zijn in quarantaine geplaatst. Ook bij hen wordt onderzocht of zij het gevreesde virus onder de leden hebben. De omgeving is ontsmet en de dorpsbewoners krijgen voorlichting over hoe zij vogelgriep kunnen herkennen en bestrijden.

De agressieve H5N1-variant van de vogelgriep heeft wereldwijd al meer dan honderd mensenlevens geëist, vooral in Aziatische landen. Mensen kunnen elkaar niet besmetten, maar wetenschappers vrezen dat het virus een mutatie ondergaat waardoor dit wel mogelijk wordt. In dat geval dreigt een wereldwijde uitbraak.