MINSK - De oproerpolitie in de Wit-Russische hoofdstad Minsk heeft vrijdagochtend een einde gemaakt aan de protestactie die sinds maandag werd gevoerd tegen de uitslag van de presidentsverkiezingen.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Volgens buitenlandse journalisten hebben ongeveer honderd ME'ers in nog geen twintig minuten en zonder veel geweld het Oktoberplein in Minsk schoongeveegd. De betogers, veelal jongeren, werden in gereedstaande vrachtwagens afgevoerd. Naar schatting tien demonstranten zijn met harde hand van het plein gehaald. Een commandant riep tijdens de actie voortdurend door een megafoon tegen zijn manschappen geen geweld te gebruiken.

Tentenkamp

Volgens de buitenlandse persagentschappen zijn enkele honderden demonstranten aangehouden en weggevoerd. Onder hen ook een zoon van Aleksandr Milinkevitsj. Dat heeft de echtgenote van de Wit-Russische oppositieleider gezegd. Een getuige meldde dat alle vrouwelijke betogers naar huis mochten. De autoriteiten hebben het tentenkamp dat de betogers hadden opgezet direct opgeruimd.

"De autoriteiten vernietigen vrijheid, waarheid en gerechtigheid. De democratie duurde maar een paar dagen en dat toont de essentie van het regime in Wit-Rusland", zei Milinkevitsj. Hij toonde zich vrijdagochtend strijdvaardig en vastbesloten de grote demonstratie die de oppositie zaterdag in Minsk wil houden, door te laten gaan.

Donderdagavond had hij zijn aanhangers ook al opgeroepen hun protesten voort te zetten. De oppositie komt vrijdagochtend bijeen om de situatie te bespreken.

Massale fraude

Volgens de oppositie is de overweldigende verkiezingszege van president Loekasjenko zondag door massale fraude tot stand gekomen. Ook westerse waarnemers hebben gezegd dat de stembusgang allesbehalve vrij en eerlijk is verlopen. Desondanks riep de kiescommissie Loekasjenko donderdag formeel uit tot winnaar.

Presidentskandidaat Aleksandr Kozoelin had vrijdagochtend geen goed woord over voor het "laffe" optreden van de regering. "Het is duidelijk dat de autoriteiten te weinig moed hadden", zei hij. "Daarom hebben ze midden in de nacht de politie gestuurd, toen er zo min mogelijk getuigen waren".

Revolutie

De demonstranten kampeerden al voor de vierde nacht op rij in een provisorisch tentenkamp, in de bittere kou. Ze hoopten zo een revolutie te ontketenen zoals die in buurland Oekraïne ruim een jaar geleden. Daar leidden massale straatprotesten destijds de val in van het autoritaire regime van Leonid Koetsjma.

Loekasjenko geniet echter de nodige populariteit in zijn land, ondanks zijn dictatoriale gedrag. Hij heeft de afgelopen twaalf jaar het land de politieke en economische stabiliteit gebracht die in veel voormalige Sovjetrepublieken juist ontbreekt. Tot massale volksprotesten is het dan ook niet gekomen.