DEN HAAG - Oud-politicus Ria Beckers is woensdag in haar woonplaats Wadenoijen na een langdurig ziekbed overleden. Dat is vrijdag bekend geworden. Beckers werd 67 jaar.

Beckers was bij de Kamerverkiezingen van 1989 de eerste lijsttrekker van GroenLinks, de fusiepartij van PPR, PSP, CPN en EVP. In 1977 was zij de eerste vrouwelijke lijsttrekker in de Nederlandse politiek, voor de Politieke Partij Radicalen (PPR).

Met GroenLinks slaagde Beckers er eind jaren tachtig niet in een goed verkiezingsresultaat neer te zetten. In 1993 besloot ze de politiek de rug toe te keren. Nadien was ze onder meer voorzitter van de Stichting Natuur en Milieu en lid van de raad van toezicht van de Universiteit Wageningen. Beckers was officier in de Orde van Oranje-Nassau. Ze zal woensdag in besloten kring worden begraven.

Rosenmöller

Partijprominent en opvolger Paul Rosenmöller prees Beckers in het Radio 1 Journaal als een zeer authentiek politica "met een groot hart voor de dingen die de schepping heeft voortgebracht". Hij memoreerde de soms scherpe debatten die Beckers voerde met generatiegenoot en toenmalig premier Lubbers (CDA).

Volgens Rosenmöller verdient Beckers verder waardering omdat ze er als lijsttrekker in slaagde het door velen met scepsis bekeken experiment GroenLinks om te bouwen tot een solide politieke partij.

Bruggenbouwer

G. Kuneman, hoofd Natuur & Landbouw bij Natuur en Milieu, beschreef zijn vroegere baas Beckers als een "fel, gedreven en betrokken persoon" en "een geweldige voorzitter". Hij prees haar als een inspirerende bruggenbouwer met tact en inzicht in politieke contacten. Beckers was volgens Kuneman "sterk gericht op eerlijkheid. Eerlijke prijzen voor producten uit ontwikkelingslanden, maar ook voor boeren in Nederland."

GroenLinks

GroenLinks heeft ook warme woorden over voor de vroegere lijsttrekker. "Ria heeft zeer grote verdiensten gehad voor de progressieve politiek in Nederland", aldus fractievoorzitter Halsema en partijvoorzitter Meijer in een verklaring.

"Ria voelde zich haar leven lang sterk verbonden met alles wat de schepping heeft voortgebracht; met flora én fauna; met het lot van mens én dier. Dit vormde samen met haar achtergrond in de klassieke talen een belangrijke voedingsbron voor haar politieke werk. Haar betogen kenden altijd een heldere opbouw, met een herkenbare ethische rode draad en overstegen daardoor de waan van de dag."