ROTTERDAM - De gesprekken die informateur Piet Boekhoud deze week voert over de vorming van een nieuw Rotterdams stadsbestuur, dreigen op niets uit te lopen. Volgens PvdA-lijsttrekker Peter van Heemst is de informatieronde in een kritieke fase beland nu de VVD heeft aangegeven beslist niet met de SP in een college te willen.

"De VVD heeft dezelfde houding als Leefbaar Rotterdam door niet eens te willen praten over deze mogelijkheid", aldus een teleurgestelde Van Heemst donderdagavond.

De PvdA heeft Boekhoud geadviseerd zich te buigen over een mogelijke samenwerking tussen PvdA, VVD, CDA en SP. Boekhoud heeft dat advies van de grootste partij overgenomen. Sinds maandag voert hij gesprekken met de partijen. Fractievoorzitter Mark Harbers zei woensdag dat het uitgesloten is dat de VVD samen met de SP in een stadsbestuur zitting neemt. De verschillen zijn te groot, aldus Harbers.

Verbaasd

Van Heemst zei zeer verbaasd te zijn over de houding van de VVD, ondat die partij eerder had aangegeven over alle mogelijke variaties te willen praten. "Ik hoor ook van VVD-leden en mensen uit het bedrijfsleven dat de VVD er tenminste over in gesprek moet gaan. Ik zou tegen Harbers willen zeggen: kijk niet alleen naar de partijprogramma's, maar kijk naar wat je met de stad wil de komende jaren. Laten we samen de schouders er onder zetten", aldus Van Heemst.

De PvdA'er zegt een "dramatische oproep" te hebben gedaan aan informateur Boekhoud om de VVD toch te betrekken bij de gesprekken met de SP. Hij wil dat de komende vier tot vijf dagen er steeds twee partijen om de tafel gaan zitten. "Je moet er met de vier partijen zien uit te komen", aldus Van Heemst.