PARIJS - De Franse premier De Villepin gaat vrijdag met de grootste Franse vakbonden overleggen over de omstreden jongerenwet. Dat is donderdagavond officieel bekendgemaakt. De vakbonden reageerden positief op een uitnodiging van de premier. Volgens vakbondsleiders beloofde De Villepin een "volkomen open" gesprek.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Het wetsvoorstel dat de werkloosheid onder jongeren moet verminderen, leidt al wekenlang tot grote maatschappelijke onlusten en zorgt ook voor verdeeldheid binnen de regering. De Franse minister van Binnenlandse Zaken Nicolas Sarkozy pleitte ervoor het plan eerst tijdelijk uit te proberen.

Tijdens de jongste betoging tegen het regeringsplan donderdag in het centrum van Parijs kwam het opnieuw tot ongeregeldheden. De Franse politie heeft donderdag 420 personen gearresteerd. De meeste arrestaties vonden plaats wegens openlijke geweldpleging, vandalisme en aanvallen tegen de oproerpolitie.

In meerdere Franse plaatsen kwam het tot ongeregeldheden. In de Franse hoofdstad Parijs nam de politie zeker 140 personen vast. Hier raakten zeker zestig personen gewond, onder wie 27 agenten. Een 21-jarige betoger raakte zwaargewond. De jongeman is volgens de politie met ernstig schedelletsel opgenomen in een ziekenhuis.

Ook bij rellen elders in het land liepen agenten verwondingen op. In de Parijse voorstad Savigny-sur-Orge werden zeker 48 personen opgepakt.

Afgelopen zaterdag raakte een vakbondsactivist in coma nadat hij verwondingen had opgelopen tijdens een charge van de oproerpolitie in Parijs. Tegenstanders van de regeringsplannen willen dinsdag landelijk actie voeren met stakingen en demonstraties.

Voertuigen werden in brand gestoken, winkels geplunderd. Gemaskerde betogers bekogelden brandweer en agenten met stenen en andere projectielen. Volgens de politie namen 23.000 jongeren deel aan de demonstratie tegen het zogenoemde eerstewerkcontract (CPE). Ook eerdere betogingen verliepen onrustig.

Het CPE maakt het voor werkgevers mogelijk jongeren voor een proefperiode van twee jaar aan te nemen voordat die kans maken op een vast contract. De werkgever kan hen in die twee jaar zonder opgaaf van reden ontslaan.