MEISE - Premier Balkenende denkt dat de Italiaanse minister Giovanardi "het signaal heeft begrepen" dat de regering het niet accepteert dat hij het Nederlandse euthanasiebeleid vergelijkt met nazi-praktijken. Dat heeft Balkenende donderdagmiddag gezegd na overleg met zijn Italiaanse collega Berlusconi op een bijeenkomst van christendemocratische regeringsleiders in Meise bij Brussel, voorafgaand aan de EU-top.

Balkenende heeft Berlusconi "nog eens nadrukkelijk gezegd dat zulke vergelijkingen niet kunnen", maar dat meningsverschillen over het euthanasiebeleid mogelijk zijn. "Maar je moet nooit vergelijkingen maken met het nazi-regime. Daar waren wij het over eens. De heer Berlusconi heeft ook aangegeven dat minister Giovanardi op persoonlijke titel heeft gesproken en niet namens de Italiaanse regering."

Excuses

Volgens de premier is "minister Giovanardi over de schreef gegaan met deze opmerking". Balkenende begrijpt dat dit is gebeurd tijdens verkiezingstijd in Italië, "maar de manier waarop dit is gebeurd is een wijze waarop niet wordt gesproken". "Dat is glashelder." De premier heeft donderdag geen excuses geëist van Berlusconi. "Het was niet nodig excuses te vragen", aldus Balkenende.

Inhoud

De premier zegt er geen problemen mee te hebben dat Nederlandse politici in debat gaan met Giovanardi, zoals D66-Europarlementariër In 't Veld woensdagavond deed op de Italiaanse commerciële zender La7. "Dat kan op zichzelf geen kwaad, mits het over de inhoud gaat en een debat waardig verloopt." Balkenende heeft het debat zelf niet kunnen volgen.

Verschrikkingen

Voorzitter Cassini van Giovanardi's partij UCD, die donderdag het overleg in Meise bijwoonde, distantieerde zich enigszins van zijn partijgenoot, die minister is voor relaties met het Italiaanse parlement. "Geen enkel land dan Nederland heeft meer geleden onder de verschrikkingen van het nazi-regime", aldus Cassini tegenover Italiaanse media.

"We hebben ook altijd vriendschappelijke gevoelens en diep respect gehad voor elkaar. Dat verhindert natuurlijk niet dat we wederzijds sterk verschillende wetten hebben die onze gewetens sterk kunnen verdelen. Onze opinie over euthanasie is er één van aanzienlijke verschillen", aldus Cassini, die ook voorzitter is van het Italiaanse huis van afgevaardigden.

In de avond heeft minister Bot (Buitenlandse zaken) zijn Italiaanse ambtsgenoot Fini aangesproken op de uitspraken van Giovanardi. Fini zou volgens Bots woordvoerder herhaald hebben dat vergelijking met nazipraktijken ongepast was.