DEN HAAG - Een kat op de vensterbank of een hond op de mat is gezelllig en goed voor de gezondheid van de eigenaren. Het aantal huisdieren neemt de laatste jaren net als het aantal gezinnnen met een gezelschapsdier hand over hand toe. Inmiddels laten Nederlanders zich door 30,7 miljoen huisdieren gezelschap houden.

"Gezelschapsdieren hebben een positieve invloed op de gezondheid van mensen", stelt het Forum Welzijn Gezelschapsdieren.

Na een dip in de jaren tachtig neemt het aantal huishoudens met een hond, kanarie of goudvis weer toe. Ongeveer 4 miljoen huishoudens, 55 procent, heeft thuis een dier voor de gezelligheid, sport of liefhebberij. In 1999 was dat circa de helft van alle huishoudens. Eind jaren zeventig had nog 74 procent van de gezinnen een dier in huis.

Kinderen

Vaak halen de gezinnen met kinderen een hond of kat in huis. Ruim driekwart hiervan heeft een huisdier. Vooral honden, maar ook andere dieren kunnen volgens het forum een "belangrijke rol" spelen bij de ontwikkeling van kinderen. Van de een- en tweepersoonshuishoudens heeft net niet de helft (46 procent) een dier in huis.

De kat is veruit het populairst onder de baasjes: in 47 procent van de gezinnen met een huisdier sluipt een kat rond. De hond blaft in 36 procent van de Nederlandse huishoudens achter de voordeur naar vreemde gasten.

Samen met het konijn zijn het ook deze huisdieren, die steeds meer harten veroveren. In 2005 werden in Nederland 1,8 miljoen honden, 3,3 miljoen katten en 980.000 konijnen gehouden. Vooral de groei van het aantal katten in huis - tussen 1997 en 2005 van 2,2 miljoen naar 3,3 miljoen dieren - is het forum opgevallen.

Vissen

Wanneer puur naar het aantal gehouden dieren per soort gekeken wordt, steken de vissen met kop en schouders boven alles uit. In aquaria en vijvers houden Nederlanders samen circa 19 miljoen vissen. Ook kanaries, papegaaien en andere zang- en siervogels worden in grotere aantallen gehouden dan de kat, die op de derde plek staat. In kooitjes en volières kwetteren 3,4 miljoen vogels.

Onderhoud

Om al deze dieren aan te schaffen, te voeden en te onderhouden trekt elk gezin jaarlijks gemiddeld 277 euro uit: dat is samen 1,45 miljard euro. Inclusief de productie van voer voor en de handel in de dieren becijfert het forum een economische waarde voor de huisdiersector van "minimaal 2,1 miljard euro".