HOOGEVEEN - Bij een ijzer- en metaalhandel op industrieterrein De Wieken in Hoogeveen zijn dinsdag drie mannen gedurende enkele uren gegijzeld. De gijzeling is zonder geweld beëindigd en er zijn zes mensen aangehouden, zo heeft een politiewoordvoerder woensdag bekendgemaakt.

De drie gijzelaars zijn mannen van 70, 43 en 29 uit Zaandam en Hoorn. Twee van hen hadden een zakelijk geschil over 90.000 euro met de eigenaar van het bedrijf. Dit liep uit de hand waarna de eigenaar met vier anderen het drietal gijzelde. Daarbij werd een doorgeladen pistool gebruikt.

Een gijzelaar wist het thuisfront te alarmeren. De politie werd door deze familieleden gebeld. Een arrestatieteam van de politie rekende het vijftal daarna zonder geweld in. Daarbij werd ook een politiehelikopter ingezet.

De politie arresteerde verder een zesde 38-jarige verdachte uit Assendelft die met een wapen op weg was naar Hoogeveen. De gijzelnemers zijn tussen de 19 en 57 jaar en komen uit Hoogeveen, Assen, Coevorden en Noordscheschut.

Ze zitten alle vijf nog vast op verdenking van bedreiging, illegaal wapenbezit en wederrechtelijke vrijheidsberoving. De man uit Assendelft is met een proces-verbaal wegens illegaal wapenbezit naar huis gestuurd.