BRUSSEL - Het Europees Parlement zal donderdag toch een spoeddebat houden over de uitslag van de verkiezingen in Wit-Rusland en de straatprotesten in Minsk daartegen. Dat gebeurt op verzoek van diverse Nederlandse Europarlementariërs, die niet willen wachten tot volgende maand.

Op grond van EP-procedures zou zo'n debat pas volgende maand plaats kunnen vinden, omdat het woensdag niet drie uur voor opening van de plenaire sessie van het parlement in Brussel was aangemeld.

"We maken ons voor het oog van de buitenwereld volledig belachelijk als we nu op grond van deze procedures zo'n debat niet plaats laten vinden, terwijl er in Wit-Rusland heel wat aan de gang is", aldus GroenLinks-Europarlementariër Buitenweg.

EP-voorzitter Borrell wilde na bemiddeling van de leiders van de grootste fracties wel een debat plannen als er daarvoor 37 handtekeningen op tafel kwamen. VVD-Europarlementariër Hennis-Plasschaert, die zaterdag aan de Wit-Russische grens de toegang tot het land als waarnemer werd ontzegd, ging daarop rond met haar PvdA-collega Mastenbroek. Gezamenlijk wisten zij binnen enkele minuten de benodigde handtekeningen te verzamelen.