BRUSSEL - De weg is vrij voor invoering van het Europese rijbewijs. Door een akkoord met Duitsland is een besluit van verkeersministers in Brussel een hamerstuk geworden. Het Europees Parlement zal de regeling hooguit op details aanpassen, zo is de algemene verwachting in Brussel woensdag.

Iedereen die na 2011 een nieuw rijbewijs aanvraagt, krijgt dan een creditcardachtig kaartje. Elke tien à vijftien jaar is een nieuwe pasfoto nodig om fraude te voorkomen, wat in Nederland al praktijk is.

Verzet

Duitsland had zich langdurig verzet tegen omwisseling van de nu levenslang geldige Duitse rijbewijzen. Met een extra lange overgangstermijn van twintig jaar voor bestaande rijbewijzen is de Duitse minister Tiefensee (Verkeer) deze week overgehaald.

Door de nieuwe regeling kan iemand waarvan in Nederland het rijbewijs is ingetrokken, niet langer in een ander land een nieuw exemplaar aanvragen. De Europese Unie harmoniseert tegelijk de eisen aan rijexaminatoren.

Het nieuwe EU-rijbewijskaartje vervangt 110 verschillende modellen die nu in omloop zijn in de 25 landen van de Europese Unie.

Compromis

Minister Peijs (Verkeer) meldde de Tweede Kamer eerder al dat ze zou kunnen instemmen met een compromis zoals dat nu is bereikt. Voor Peijs is essentieel dat de minimumleeftijd van een lichte motor op 18 jaar kan blijven. Desgewenst kan Nederland de minimumleeftijd voor brommers verhogen naar 17 of 18 jaar.