MADRID - De Baskische afscheidingsbeweging ETA heeft woensdag een permanent staakt-het-vuren aangekondigd. Dat hebben Baskische media woensdag gemeld. Het bestand gaat vrijdag in, zo staat in een verklaring die de verboden terreurorganisatie naar Baskische krant Gara en de televisie stuurde.

Bekijk video: Modem/ Breedband


Gemaskerde leden van ETA maken in videoboodschap wapenstilstand bekend

In de verklaring staat dat de ETA als doel heeft 'om het democratische proces in Euskal Herria (Baskenland) een duw voorwaarts te geven' om 'de rechten van Baskische volk te erkennen'. Uiteindelijk zouden de Basken 'over hun toekomst moeten beslissen'. Dat laatste is een verwijzing naar een door de ETA gewenst referendum. De Spaanse premier Zapatero zou echter niets in een referendum zien.

Terughoudend

De Spaanse regering heeft terughoudend gereageerd op de verklaring. Vice-premier Maria Teresa Fernandez de la Vega zei dat de verklaring goed nieuws is, maar dat voorzichtigheid in acht moet worden genomen. De regering "hoopt dat dit het begin van het eind van het geweld is". "Je kunt niet behoedzaam genoeg zijn."

Argwaan

De conservatieve oppositie liet bij monde van Mariano Rajoy weten dat argwaan geboden is. De ETA heeft niet gezegd al het geweld af te zweren, maar het voorlopig alleen gaat om "een pauze" in de activiteiten van de ETA. aldus Rajoy. Hij riep de premier op bij een eventuele komende dialoog "geen politieke prijs" te betalen voor vrede.

Zapatero zei woensdag dat hij eerst toestemming van het parlement zal vragen voor eventuele besprekingen met de separatisten.

Vredesproces

Het staakt-het-vuren kan de eerste stap zijn in het langverwachte vredesproces met de ETA. Er duiken sinds enige tijd regelmatig berichten op over voorbereidingen van besprekingen tussen de regering en de ETA, waarvoor het vredesoverleg over Noord-Ierland model zou staan.

Zapatero zei recent dat hij ervan overtuigd was dat het einde van het geweld nabij was. De regering heeft steeds ontkend geheime contacten met de ETA te hebben onderhouden.

Aanslagen

De organisatie werd in 1959 opgericht en vecht sinds 1968 met geweld voor een zelfstandige staat in Spaans Baskenland. Door aanslagen en andere vormen van geweld zijn meer dan achthonderd mensen om het leven gekomen. Ongeveer achthonderd ETA-leden zijn veroordeeld voor betrokkenheid bij terreurdaden, waardoor de organisatie zeer verzwakt is.

ETA, die door de Europese Unie en de Verenigde Staten wordt aangemerkt als een terreurorganisatie, riep in september 1998 ook al eens een staakt-het-vuren uit, maar maakte daaraan zelf ruim een jaar later een einde.

De afgelopen periode heeft de afscheidingsbeweging slechts kleinere aanslagen gepleegd. Sinds 2003 zijn er bij gewelddadige acties van de ETA geen doden meer gevallen.