KREFELD - Op de Rijn bij het Duitse Krefeld is woensdag de Nederlandse tanker 'Stolt Rotterdam', geladen met salpeterzuur, lekgeslagen. Ongeveer 100.000 liter van het zuur is daarbij in het water terechtgekomen, zo deelden het bedrijf en de reddingsdiensten mee.

De oorzaak van het ongeluk is vooralsnog onbekend. Wel brak er brand uit in de kajuit van de tanker, die 1800 ton salpeterzuur kwam afleveren bij het chemieconcern Bayer. De brandweer zette honderd mensen en drie blusboten in en heeft het vuur onder controle gebracht. Het schip dreigt volgens de waterpolitie te zinken, zo meldde de Duitse zender ARD.

De autoriteiten hebben omwonenden geadviseerd deuren en ramen gesloten te houden in verband met het mogelijk vrijkomen van giftige dampen. Scholen en kinderdagverblijven zijn uit voorzorg gesloten. Eerdere berichten dat er een giftige wolk was vrijgekomen, werden door de politie tegengesproken. Wel zou er een rood-gele wolk boven het schip hangen.

De autoriteiten hebben het getroffen stuk van de Rijn voor al het scheepvaartverkeer afgesloten. De autoriteiten hebben 'internationaal Rijnalarm' afgegeven. Duitse drinkwaterbedrijven hebben hun pompen voor het binnenhalen van water stilgelegd. Persoonlijke ongelukken hebben zich niet voorgedaan.