AMSTERDAM - Taïda Pasic mag van de Inspectie van het Onderwijs examen doen op de Nederlandse ambassade in Sarajevo. Dat staat in een brief van de inspectie naar de school van Taïda. De 18-jarige Kosovaarse vwo-scholiere moet 28 maart het land verlaten hebben en kan daardoor niet in Nederland haar examen doen.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt woensdag welwillend tegenover het afleggen van het examen in Sarajevo te staan. "Als alle papieren in orde zijn, dan zullen wij het examen faciliteren", zegt een woordvoerster.

Volgens de inspectie voldoet Taïda aan de eisen om in het buitenland haar examen af te mogen leggen. Zo is het aannemelijk gemaakt dat zij het examen niet in Nederland kan doen en dat de examenlocatie in Sarajevo geschikt is. Volgens de woordvoerders van beide ministeries maakt het voor het maken van het examen niet uit dat Taïda geen geldige verblijfsstatus heeft.

Illegaal

Taïda is volgens minister Verdonk illegaal in Nederland. Op 18 januari werd ze van school gehaald en later overgebracht naar een uitzetcentrum. Na bijna twee weken detentie mocht ze van de rechters in vrijheid de beslissing in haar uitzettingsprocedure afwachten. Die is inmiddels genomen. Taïda moet vrijwillig vertrekken voor het einde van de maand.