CAIRNS - De hulpverlening na de zware cycloon Larry in de Australische deelstaat Queensland ondervindt zware hinder door hevige regenval. Daardoor zijn veel wegen onbegaanbaar geworden, berichtte de zender ABC woensdag. Desondanks bracht de Australische premier John Howard woensdag een bezoek aan de getroffen regio.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Howard wil met premier Peter Beattie van Queensland praten over onder meer de financiering van de hulpverlening en wederopbouw. Die riep dinsdag de noodtoestand uit, zodat de getroffenen in Queensland aanspraak kunnen maken op federaal geld. Ook zullen Howard en Beattie spreken over de aanstelling van een coördinator voor de hulpverlening.

Larry raasde maandag over het noordoostelijke kustgebied van Australië, met windsnelheden tot 290 kilometer per uur. Hoewel het de zwaarste cycloon was die het land in decennia heeft getroffen, vielen er geen doden. Wel raakten enkele tientallen mensen lichtgewond. De materiële schade loopt mogelijk in de honderden miljoenen.

Elektriciteit

Veel bewoners van het rampgebied zitten nog steeds zonder elektriciteit en stromend water. Vooral het gebrek aan schoon drinkwater baart de autoriteiten zorgen. Gevreesd wordt dat besmettelijke ziekten kunnen uitbreken. Verder zijn duizenden mensen dakloos geraakt. Hoeveel precies, is onduidelijk omdat velen van hen nog bij familieleden in veilig gebied verblijven.

Intussen wint boven zee de nieuwe cycloon Wati steeds meer aan kracht. De storm ligt circa zeshonderd kilometer van de kust en valt inmiddels in de derde klasse op een schaal van vijf. De Australische weerkundige dienst verwacht echter dat Wati de komende 24 uur zal afbuigen en het kustgebied voorlopig niet zal bedreigen.