ROME - De Italiaanse minister Carlo Giovanardi sprak op persoonlijke titel toen hij de Nederlandse euthanasiewetgeving vergeleek met die van de nazi's onder de Duitse dictator Adolf Hitler. Dat heeft de Italiaanse premier Silvio Berlusconi dinsdag gezegd in een reactie op de rel die door de opmerkingen is ontstaan.

"Minister Giovanardi gaf zijn persoonlijke mening, waardoor hij ontsnapte aan een mogelijke interventie van de premier", zei Berlusconi dinsdag in een vraaggesprek met de tv-zender Sky TG 24.

"Momenteel heeft de premier geen macht over zijn minister, hij heeft alleen zijn persoonlijke autoriteit. Een premier kan niet op een minister afstappen zeggen: je moet dit niet doen en dat niet doen", aldus Berlusconi.

Naziwetgeving

De Italiaanse minister Giovanardi voor Parlementsrelaties, een christendemocraat, zei donderdag dat de "naziwetgeving en de ideeen van Hitler terugkomen in Europa via de Nederlandse euthanasiewetgeving en via het debat over hoe zieke kinderen kunnen worden gedood".

Premier Balkenende en minister Bot van Buitenlandse Zaken spraken schande over de uitlatingen. Bot riep onmiddellijk de Italiaanse ambassadeur op het matje, die verklaarde dat Giovanardi niet het standpunt van de Italiaanse regering heeft verwoord. Giovanardi heeft geweigerd zijn excuses aan te bieden.