MINSK - Voor het eerst is een prominente leider van de Wit-Russische oppositie veroordeeld wegens deelname aan de protestmanifestatie tegen verkiezingsfraude in de hoofdstad Minsk. De voorzitter van de Verenigde Burgerpartij, Lebedko, moet vijftien dagen de cel in, besloot een rechtbank dinsdag in Minsk.

Lebedko was in de nacht van maandag op dinsdag gearresteerd.

Voor de derde dag op rij hebben betogers in Minsk hun protesten tegen de herverkiezing van president Loekasjenko voortgezet. Ze weerstonden de ijzige kou, de sneeuw en de pogingen van de autoriteiten om ze van het plein af te krijgen. Enkele tientallen tegenstanders van het regime werden gearresteerd.

Demonstratie

Op het centrale plein van Minsk heeft Milinkevitsj, de belangrijkste oppositieleider, opgeroepen tot een massademonstratie zaterdag 25 maart. Voor de oppositie is 25 maart de Dag van de Vrijheid, die herinnert aan het ontstaan van de eerste onafhankelijke Wit-Russische republiek in 1918. Het regime-Loekasjenko erkent de feestdag niet.

De rivaal van Loekasjenko zei tegen de demonstranten die op het plein bivakkeren dat ze vol moeten houden. Naar schatting enkele duizenden demonstranten hadden zich 's avonds op het plein verzameld. Agenten probeerden te voorkomen dat belangstellenden zich bij de betogers konden voegen.

Vele demonstranten hadden de nacht van maandag op dinsdag op het plein doorgebracht, in een geïmproviseerd tentenkamp. Zij uitten de hoop dat in de loop van de dag meer mensen durfden te komen. In de loop van de dinsdag groeide het kamp tot vijftien tenten. Sympathisanten brachten voedsel, kleding en warme dranken.

"We wachten erop dat Loekasjenko vertrekt. Hij mag helemaal niet aan de macht zijn", aldus een demonstrant. De protesten van de oppositie begonnen zondag, nadat de verkiezingsuitslag was meegedeeld. De betogers willen dat die verkiezingen, door president Loekasjenko met grote overmacht gewonnen, ongeldig worden verklaard.

Volgens de officiële verkiezingsuitslag is de autoritair regerende Loekasjenko met 82,6 procent van de stemmen herkozen. Milinkevitsj (58) kwam niet verder dan 6 procent, andere kandidaten scoorden nog lager. Westerse waarnemers waren maandag zeer kritisch over het verloop van de verkiezingen.

EU-ambassadeurs

Ambassadeurs uit verscheidene lidstaten van de Europese Unie hebben zich dinsdagavond gemengd tussen de demonstranten. Onder anderen de ambassadeurs van Frankrijk en Letland zijn op het centrale plein in Minsk, waar ongeveer zeshonderd demonstranten een tentenkamp hebben opgeslagen. Nederland heeft geen ambassadeur in Wit-Rusland. Wel is een Nederlands consulaat in Minsk gevestigd.