AMSTERDAM - De politie is opnieuw ernstig in verlegenheid gebracht door diefstal van onzorgvuldig beheerde dienstgoederen. Autokrakers hebben vorige week donderdag een doorgeladen dienstpistool en een laptop gestolen uit de auto van een rechercheur van de Dienst Centrale Recherche (DCR) van de Amsterdamse politie. De spullen lagen in de kofferbak van het geparkeerde voertuig.

De betrokken rechercheur zat op het moment van de diefstal in een eetcafé aan de Amsterdamseweg in Amstelveen, meldden betrouwbare bronnen aan het ANP.

Behalve het dienstwapen namen de dieven onder meer het politielegitimatiebewijs en de agenda van de rechercheur mee. De dieven hadden een ruit van de auto ingeslagen. De man was werkzaam op de afdeling Zware Criminaliteit van de DCR.

Onderzoek

Het Bureau Interne Onderzoeken van het Amsterdamse korps en de DCR stelden onmiddellijk na de ontdekking van de pijnlijke kraak een onderzoek in. De twee verdachten konden vrijdag worden aangehouden, eveneens in Amstelveen. Zij waren andermaal op het dievenpad. Inzet van een zogeheten lokauto - bedoeld om autokrakers te kunnen pakken - wierp bij de relatief snelle opsporing van de dieven vruchten af.

De twee bekenden in de auto van de rechercheur te hebben ingebroken en leidden de politie zaterdag naar een woning waar de gevoelige gestolen goederen lagen. In totaal hield de politie drie verdachten aan in de zaak.

Voorwaardelijk ontslag

Een woordvoerder van de Amsterdamse politie bevestigt de autokraak. De betrokken rechercheur is overgeplaatst naar een andere afdeling. Hem is voorwaardelijk ontslag aangezegd, aldus de woordvoerder. Hij benadrukt dat het niet gebruikelijk is om dergelijke spullen onbeheerd in een auto achter te laten. Dat het dienstwapen was doorgeladen, is volgens de woordvoerder niet vreemd. "Dienstwapens zijn altijd doorgeladen." Om de gestolen goederen zo snel mogelijk terug te krijgen, is er "groots ingezet", aldus de woordvoerder.

Het Amsterdamse incident is het zoveelste in een reeks, waarbij door slordigheid en het niet naleven van de regels telkens goederen of vertrouwelijke informatie in handen van onbevoegden viel. Eerder dit jaar werden een aktetas en een digitale agenda uit een auto van een lid van het arrestatieteam van het korps Rotterdam-Rijnmond gestolen.

In diezelfde periode stalen dieven een dienstpistool, pepperspray en een portofoon uit een dienstauto van een rechercheur van de Nationale Recherche. Ook vorig jaar belandde geheime informatie van de politie, de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en de militaire inlichtingendienst in verkeerde handen.

Verantwoordelijkheid

Minister Remkes van Binnenlandse Zaken stuurde recentelijk een brief aan de Raad van Hoofdcommissarissen en de korpsbeheerders, waarin hij wees op de verantwoordelijkheid van de korpsbeheerders als het gaat om beveiliging van politie-informatie en wapenbeheer.

"Dit kan zo niet langer", zei de bewindsman na de gebeurenissen in februari. Voorzitter B. Visser van de Raad van Hoofdcommissarissen schreef alle hoofdcommissarissen een brief, waarin hij vroeg "voortvarend" maatregelen te treffen voor het naleven van de regels.

Kwalijk

Remkes vindt het zeer kwalijk dat opnieuw spullen onder deze omstandigheden zijn ontvreemd, aldus zijn woordvoerder dinsdag in een reactie. De bewindsman is blij dat de spullen terug zijn en vindt het goed dat direct maatregelen zijn genomen tegen de rechercheur. De woordvoerder benadrukte dat het de verantwoordelijkheid van de korpsen is om politiemensen goed te instrueren.