AMSTERDAM - In Japan zijn dinsdag weer drie lijken in een geparkeerde auto aangetroffen in een nieuw geval van collectieve zelfmoord. In de auto bevonden zich houtskoolbranders die de drie - twee mannen en een vrouw van tussen de 20 en 40 jaar - kennelijk hebben gebruikt om zich van het leven te beroven.

De auto stond in een bergachtig gebied in Sumoto in West-Japan, slechts twintig kilometer verwijderd van de plaats waar maandag onder soortgelijke omstandigheden twee doden en een zwaargewonde werden aangetroffen.

In Japan komen steeds vaker collectieve zelfmoorden voor. In de meeste gevallen gaat het om mensen die elkaar hebben leren kennen via internet. In maart alleen al zijn bij drie gevallen van collectieve zelfmoord in totaal dertien doden gevallen.

Vorig jaar werden er 34 collectieve zelfmoorden gepleegd door in totaal 91 mensen die elkaar kenden via internet. In 2004 waren bij negentien via internet beraamde collectieve zelfmoorden 55 mensen betrokken. Ten opzichte van 2003 was het aantal collectieve zelfmoorden via internet vorig jaar verdrievoudigd. Ook in andere landen zijn collectieve zelfmoorden gepleegd, maar nergens op zo'n grote schaal als in Japan, waar zelfmoord in het algemeen veel voorkomt. In 2004 pleegden meer dan 32.000 Japanners zelfmoord.