CLEVELAND - "Vanwege de aanhoudende mediaberichten over gesneuvelden is het begrijpelijk dat een aantal Amerikanen weinig vertrouwen meer heeft in de oorlog in Irak." Dat heeft de Amerikaanse president George Bush maandag gezegd in een toespraak in Cleveland ter gelegenheid van de derde 'verjaardag' van de oorlog.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Sommigen zullen zich afvragen hoe de president zelf zo optimistisch kan blijven, voegde hij eraan toe. "Ze vragen zich af wat ik zie dat zij niet zien. "Om dat duidelijk te maken beschreef Bush uitgebreid de volgens hem uiteindelijk succesvolle pogingen om de stad Tal Afar te ontdoen van opstandelingen die moordden en intimideerden.

Amerikaanse en Iraakse troepen hebben de opstandelingen gevangengenomen of gedood. Het voorbeeld van Tal Afar geeft Bush naar eigen zeggen vertrouwen in zijn strategie. Achter de dagelijkse beelden van gewelddadigheden schuilen duidelijke tekenen van vooruitgang, aldus Bush.

Meer soldaten

Later dit jaar stijgt mogelijk het aantal Amerikaanse soldaten in Irak, volgens de Amerikaanse legerleider Peter Pace. De eventuele verhoging zal slechts tijdelijk zijn en is het gevolg van specifieke omstandigheden. Amerikaanse functionarissen hebben gezegd te hopen dat het aantal troepen in Irak dit jaar gereduceerd kan worden. Momenteel zijn er ongeveer 133.000 Amerikaanse soldaten in het land